Reddingswerkers bij het ingestorte huis in Gamagori, waar drie mensen omkwamen
NOS Nieuws

Doden en gewonden in Japan door krachtige orkaan Shanshan

De krachtige orkaan Shanshan heeft in Japan aan drie mensen het leven gekost. Tientallen mensen zijn gewond geraakt en veel huishoudens zitten zonder stroom.

In delen van de zuidelijke prefectuur Miyazaki viel in 24 uur tijd circa 60 centimeter regen, meer dan gemiddeld in een reguliere augustusmaand. Er zijn windstoten gemeten tot 252 kilometer per uur.

In de stad Gamagori veroorzaakte de hevige regenval een aardverschuiving, waardoor een huis werd verwoest. Drie bewoners kwamen om het leven: een echtpaar van in de 70 en hun volwassen zoon. Twee dochters overleefden het natuurgeweld. In de regio raakten tientallen mensen gewond, voornamelijk door rondvliegende dakpannen en kapotte ramen.

Voor de kust van de regio Kagoshima wordt een man van in de zestig vermist. Hij was in het onstuimige weer van zijn boot gevallen, melden de autoriteiten.

60 centimeter regen

Meteorologen zeiden vooraf dat Shanshan een van de zwaarste orkanen is waar het land mee te maken heeft gehad. Er werd gewaarschuwd voor overstromingen, aardverschuivingen en modderstromen. De krachtige tyfoon trekt de komende dagen richting het hoofdeiland Honshu, met de hoofdstad Tokio en steden als Osaka en Nagoya.

Beelden van de schade door de orkaan:

Orkaan Shanshan trekt door Japan en richt schade aan

Honderdduizenden inwoners hebben het advies gekregen om lager gelegen gebieden te mijden en naar een evacuatiecentrum te gaan, of in ieder geval naar een hoog gelegen en stevig gebouw. Een kwart miljoen huishoudens zit zonder stroom.

Honderden binnenlandse vluchten zijn geannuleerd en ook de dienstregeling op het spoor op het eiland Kyushu is ontregeld. Daardoor zijn tienduizenden reizigers gestrand. Verder zijn er tijdelijk geen bezorgdiensten en hebben veel supermarkten en andere winkels de deuren gesloten.

Autoproducent

Autofabrikant Toyota heeft de productie stilgelegd in zijn veertien fabrieken in Japan, met het oog op de veiligheid van medewerkers. Ook is niet zeker of benodigde onderdelen op tijd geleverd kunnen worden. Ook bij autofabrikanten Nissan en Honda en bij chipfabrikant Renesas is de productie afgeschaald.

Voor de Japanners is het de tweede keer in korte tijd dat ze te maken hebben met een orkaan. Twee weken geleden trok de tyfoon Ampil langs Tokio en de omliggende gebieden, maar de schade bleef beperkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl