De orkaan nadert Tokio, waar hij vanavond aankomt
NOS Nieuws

Japan evacueert voor naderende orkaan, Ampil bijna in Tokio

Duizenden Japanners zetten zich schrap voor de naderende orkaan Ampil. De orkaan is onderweg vanaf de Stille Oceaan en kan mogelijk flinke schade aanrichten. Ampil bereikt naar verwachting vanavond de hoofdstad Tokio.

Daar is trein- en vliegverkeer stilgelegd uit voorzorg. In de stad Iwaki net ten noorden van Tokio is aan 320.000 inwoners gevraagd te evacueren. Er is onderdak geregeld dat als veilig wordt aangemerkt, waaronder schoolgymzalen en buurthuizen.

De orkaan heeft een windkracht van 165 kilometer per uur, melden de Japanse meteorologische autoriteiten. Bij meer dan 5000 huishoudens is de stroom uitgevallen.

De orkaan blijft zeker nog tot morgen hangen, verwachten meteorologen, en kan modderstromen, aardverschuivingen, hoge golven en overstromingen veroorzaken. Ook valt er op sommige plekken meer dan 200 millimeter regen. Zondag trekt Ampil verder naar het noorden, maar wel waarschijnlijk afgezwakt tot tropische storm.

Aardbeving

Vorige week werd er in Japan ook al gewaarschuwd voor een natuurramp, dat was een 'mega-aardbeving', met een voorspelde kracht van 7.1.

Die waarschuwing werd deze week ingetrokken door de weerdiensten, al blijft de kans wel bestaan dat een aardbeving met zo'n kracht er nog komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl