NOS Sport

Parijs vandaag: direct medaillekansen voor Nederland op dag één Paralympische Spelen

Elke paralympische dag beginnen we met het programma. Wanneer komen de Nederlanders in actie? Wat staat er nog meer te gebeuren? Vandaag dag 1.

Op de eerste dag van de Paralympische Spelen in Parijs zijn er meteen medaillekansen voor Nederland. Bij het baanwielrennen komen vandaag drie Nederlanders in actie: Tristan Bangma en Vincent ter Schure bij het onderdeel achtervolging en Caroline Groot bij de tijdrit.

De 26-jarige Bangma, die uitkomt in de klasse voor visueel beperkten, is de regerend paralympisch kampioen op de achtervolging. In Tokio pakte hij daarnaast ook nog zilver in de wegrace. Vier jaar eerder was hij de beste op de Spelen op de tijdrit.

Ook Vincent ter Schure heeft al paralympische medailles in zijn kast hangen, waarvan twee gouden. Die veroverde hij in de wegrace van 2020 en 2016. Op het onderdeel achtervolging greep Ter Schure acht jaar geleden zilver.

Voor Groot liggen er kansen op de tijdrit. Drie jaar geleden, bij de uitgestelde Spelen van Tokio, werd ze derde.

  • NOS
    Programma dag 1 Paralympische Spelen 1/2
  • NOS
    Programma dag 1 Paralympische Spelen 2/2

Naast de Nederlandse baanwielrenners komen er ook bij het tafeltennis- boccia- en rolstoelbasketbaltoernooi al Nederlanders in actie.

Kelly van Zon en Jean Paul Montanus vormen een tafeltennisduo bij het gemengd dubbelspel, waar vandaag de voorrondes op het programma staan.

De boccia-spelers beginnen aan de voorrondes van het individuele toernooi. Bij de mannen komt Marco Dekker in actie. Chantal van Engelen zien we terug in het vrouwentoernooi.

De rolstoelbasketbalmannen beginnen om 21.30 uur aan hun paralympisch avontuur. Dan staat de eerste groepswedstrijd tegen Australië op het programma.

Livestreams

De hele dag door zijn de Paralympische Spelen te volgen op de verschillende streams. Zo volg je op deze livestream vanaf 12.00 uur het baanwielrennen en om 21.30 uur de rolstoelbasketbalmannen.

Op de tweede livestream kijk je onder meer om 10.30 uur naar het boccia en nog meer rolstoelbasketbal. Ook worden de series van het zwemmen elke dag uitgezonden van 09.30 uur tot 12.30 uur.

Daarnaast wordt er ook elke dag op NPO 1 live uitgezonden. Donderdag is dat vanaf 16.40 uur. Elke dag kijk je ook NOS Studio Para Parijs, een late night programma vanuit Frankrijk. Het programma is de eerste vier avonden te zien op NPO 1 en vervolgens op NPO 3. Donderdag is de uitzending opgeknipt, in een eerste deel van 17.25 uur tot 17.50 uur en een tweede deel van 23.25 uur tot 23.45 uur.

Advertentie via Ster.nl