NOS Sport

Respectloos of hilarisch? TikTok-filmpjes van paralympiërs leiden tot hevige discussie

Een rolstoelbasketballer die omvalt, een blinde triatleet die zijn fiets niet kan vinden; het TikTok-account van de Paralympische Spelen valt op met gewaagde video's. De filmpjes zijn populair, maar niet iedereen kan ze waarderen.

Het kanaal van het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) heeft 4,5 miljoen volgers en de video's worden tientallen miljoenen keren bekeken. Er worden paralympische hoogtepunten uit het verleden gedeeld en andere mooie sportmomenten, maar ook veel filmpjes waarin dingen misgaan. Een zwemmer die met zijn hoofd tegen de badrand knalt, of een boogschutter zonder armen die tijdens een medailleceremonie toch een hand krijgt aangereikt.

'Paralympiërs lachen graag om zichzelf'

De video's leiden tot discussie. Sommige mensen die op de filmpjes reageren, noemen ze respectloos en pesterig, anderen vinden ze juist hilarisch en zeggen dat ze nooit geïnteresseerder in de Paralympische Spelen zijn geweest.

Gewaagde TikTok-filmpjes Paralympische Spelen zorgen voor discussie

Het is een bewuste keuze van de organisatie geweest om scherpe video's te maken, zegt woordvoervoer Craig Spence van het IPC tegen persbureau AP. Hij vindt de inhoud niet te ver gaan. "Paralympiërs hebben een geweldig gevoel voor humor. Ze lachen graag om zichzelf. Daarom hebben we geprobeerd heel edgy te zijn op ons TikTok-account."

De video's worden gemaakt door vier mensen, van wie er drie zelf een beperking hebben. Twee van hen hebben een paralympisch verleden.

Belachelijk gemaakt

Sporters zelf reageren verdeeld. Amputatievoetballer Sean Jackson vindt het account niet geslaagd. "Ik zie maar een paar video's waarin atleten succesvol zijn. Voor de rest worden ze vooral belachelijk gemaakt om de manier waarop ze rennen of fietsen."

De blinde triatleet Brad Snyder kan het kanaal wel waarderen. De zesvoudig paralympisch kampioen uit Amerika deelde de video waarin hij zijn fiets niet kan vinden op zijn eigen kanalen.

Hij vindt dat humor de weg vrijmaakt om over beperkingen te praten. "Het moet wel respectvol blijven, maar als je er geen grappen meer over mag maken, gaat het de verkeerde kant op", zei Snyder tegen de CNN.

Advertentie via Ster.nl