Russische militairen bij een checkpoint bij Belgorod
NOS Nieuws

Russische media melden Oekraïense aanval op Russische grensposten bij Belgorod

Verschillende Russische media melden dat Oekraïense troepen grensposten in de Russische regio Belgorod hebben aangevallen. Gouverneur Gladkov van de regio zegt op Telegram dat de situatie aan de grens "gecompliceerd maar onder controle" is.

"Er is informatie verschenen dat de vijand de grens van de regio Belgorod probeert te doorbreken", schrijft Gladkov op Telegram. Hij zegt niet of de informatie klopt of niet.

Volgens het Russische nieuwskanaal Mash Telegram vielen ongeveer 500 Oekraïense troepen twee controleposten aan bij Nechotejevka en Sjebekino in Belgorod. Die grensposten liggen op ongeveer 40 kilometer afstand van elkaar.

Die berichten zijn niet onafhankelijk te verifiëren. Oekraïne heeft de aanval niet bevestigd en het is de vraag hoe betrouwbaar de berichtgeving van de Russische bronnen is.

Daarnaast spreken verschillende Russische bronnen elkaar tegen. Zo schrijft het Telegramkanaal Shot dat er geen gevechten waren bij Sjebekino. De aanval bij Nechotejevka is volgens Shot afgeslagen.

Het Oekraïense leger voerde de afgelopen jaren al met enige regelmaat luchtaanvallen uit op de regio Belgorod. Twee weken geleden riep Gladkov nog de noodtoestand uit in de regio wegens de toegenomen beschietingen.

Dicht bij Koersk

Belgorod ligt in het westen van Rusland en grenst aan de regio Koersk. Het Oekraïense leger voerde eerder deze maand een verrassingsaanval uit op Koersk. Sinds de start van de aanval in de Russische regio hebben zo'n 130.000 mensen het gebied verlaten.

In de eerste dagen na de aanval op Koersk was er veel onduidelijk. Ook toen werd de aanval voor het eerst gemeld door Russische Telegramkanalen.

De situatie in Belgorod verschilt echter van die in Koersk. Vanwege het offensief dat Rusland voert in de aangrenzende Oekraïense provincie Charkiv zijn er veel meer Russische militairen in dat gebied gestationeerd dan in Koersk. Na de Oekraïense aanval op Koersk kondigde Rusland aan nog meer troepen te sturen naar Belgorod om de grens te bewaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl