Oekraïense militairen lopen bij een verwoeste grensovergang in Soemy
NOS Nieuws

Tiende dag gevechten in Rusland: meer evacuaties en 'noodsituatie' in Belgorod

Voor de tiende dag op rij zijn er gevechten tussen Oekraïense en Russische militairen op Russisch grondgebied. Oekraïne claimt dat de Oekraïense eenheden nog altijd verder oprukken en de controle hebben over 82 Russische nederzettingen.

"We boeken verdere vooruitgang in de regio Koersk. Van één tot twee kilometer in verschillende gebieden", schreef de Oekraïense president Zelensky gistermiddag op zijn Telegramkanaal.

Rusland zegt de Oekraïense eenheden juist terug te dringen en meldt honderden doden aan Oekraïense zijde. Over eigen verliezen rept Rusland niet. Wel zegt het Russische ministerie van Defensie terreinwinst te boeken in het oosten van Oekraïne.

Inmiddels zijn er duizenden Russische inwoners uit de grensregio's geëvacueerd. Rusland heeft vandaag nog eens vele burgers geëvacueerd uit de grensregio's met Oekraïne. In totaal zouden er nu 200.000 bewoners het gebied hebben verlaten.

In de eerste afbeelding zie je welk gebied volgens denktank Institute for the Study of War (ISW) Oekraïne nu heeft bezet, op de tweede zie je hoe de situatie een week geleden was:

Daarnaast heeft het Russische ministerie voor Noodsituaties een noodsituatie op federaal niveau uitgeroepen in Belgorod, maakte regiogouverneur Gladkov vanochtend bekend. Zo'n noodsituatie geldt al sinds vrijdag voor de regio Koersk. Gladkov zei daarnaast dat er in twee verschillende plaatsen burgers gewond zijn geraakt na Oekraïense droneaanvallen.

De Russische minister van Defensie heeft "aanvullende maatregelen" aangekondigd om de regio Belgorod te beschermen.

Het Oekraïense ministerie van Reïntegratie van Tijdelijk Bezette Gebieden heeft een 24-uurs-hotline geopend voor inwoners uit de provincie Koersk die naar Oekraïne willen gaan of humanitaire hulp nodig hebben, schrijft minister Veresjtsjoek, tevens vicepremier van Oekraïne, op Facebook.

"Ik schrijf in het Russisch zodat de Russen het kunnen begrijpen", aldus Veresjtsjoek. "Vanwege een mogelijke verslechtering van de humanitaire situatie in de aangrenzende gebieden van de Russische Koersk-regio moet Oekraïne klaar zijn om Russische vluchtelingen op te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl