De overstroming bij de Arbaat-dam
NOS NieuwsAangepast

Dambreuk Sudan: twintig dorpen verwoest, 50.000 mensen dakloos

In het noordoosten van Sudan zijn twintig dorpen verwoest als gevolg van een dambreuk na zware regenval. 50.000 mensen zijn dakloos geworden, meldt de VN. Er zijn zeker dertig mensen omgekomen, gevreesd wordt dat dat aantal nog sterk zal oplopen.

In de deelstaat Rode Zee, die grenst aan de gelijknamige zee, zijn huizen in de buurt van de Arbaat-dam onder water gelopen. Het stuwmeer bij de dam voorzag de bevolking van drinkwater. Hulpdiensten zijn naar het gebied gestuurd om mensen te redden die naar hoger gelegen gebieden zijn gevlucht en daar vastzitten.

Door de burgeroorlog in Sudan is de informatie uit het rampgebied nog schaars. Er zijn nauwelijks hulpverleners of journalisten in het land, omdat het te gevaarlijk is om er te werken.

Tien miljoen mensen op de vlucht

De dam ligt op 40 kilometer ten noorden van Port Sudan, een kuststad waar veel topfunctionarissen naartoe zijn gevlucht nadat in april 2023 een burgeroorlog was uitgebroken tussen het regeringsleger en de paramilitaire Rapid Support Forces (RSF).

Door de oorlog is de civiele infrastructuur verwoest, net als het toch al gebrekkige zorgsysteem. Naar schatting tienduizenden mensen zijn omgekomen en ruim tien miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen voor het geweld. Meer dan de helft van de bevolking van ruim 25 miljoen mensen heeft dringend humanitaire hulp nodig.

De bevolking wordt verder bedreigd door een cholera-uitbraak, die wordt aangewakkerd door overstromingen en slechte sanitaire voorzieningen. Op 12 augustus stelde de Wereldgezondheidsorganisatie de uitbraak vast. Sindsdien steeg het aantal besmettingen naar 650 en het aantal sterfgevallen naar 28, verdeeld over vijf staten.

Voedselhulp

Vorige week kwamen voor het eerst sinds februari hulpgoederen de staat Darfur binnen, via het westelijke buurland Tsjaad. Lang werd de grens dichtgehouden door het regeringsleger, omdat de RSF-militie het grootste deel van Darfur in handen heeft. De regering zegt de grensovergang drie maanden open te houden om meer voedselhulp het land in te krijgen.

Uit een rapport van een internationale organisatie bleek onlangs dat zo'n 500.000 bewoners van vluchtelingenkamp Zamzam in het noorden van Darfur honger lijden.

Onze correspondent sprak vorig jaar in een vluchtelingenkamp met mensen uit Darfur, die vertelden over de verschrikkingen daar:

Inwoners ontvluchtten etnisch geweld in Darfur: 'Het zijn systematische aanvallen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl