NOS NieuwsAangepast

Voor het eerst weer hulpgoederen in Sudanese regio Darfur

Er komen weer vrachtwagens met hulpgoederen de Sudanese regio Darfur binnen. In een periode van drie maanden wordt er onder meer voedsel het land binnengebracht via de stad Adré, in het oosten van Tsjaad.

Tot nu toe zijn er twaalf vrachtwagens de regio Darfur binnengereden met hulpgoederen voor zo'n 13.000 mensen. De wagens zijn geladen met onder meer dekens, medicatie, lampen en voedsel, waaronder ook speciale voeding voor ondervoede kinderen.

Het is voor het eerst sinds februari dat er weer hulp het land in komt. In Sudan woedt al meer dan een jaar een bloedige oorlog tussen de RSF-militie en het regeringsleger. Door die oorlog heeft meer dan de helft van de Sudanese bevolking dringend humanitaire hulp nodig.

Grens dichtgehouden

De Verenigde Naties zeggen dat er genoeg hulpgoederen klaarstaan om een half miljoen mensen te helpen, maar tot voor kort werd lange tijd de grens dichtgehouden door het regeringsleger.

De militie heeft het grootste deel van Darfur in handen, maar het leger gaat nog over de grens en de Sudanese regering zegt dat militieleden onder meer wapens, benzine en auto's de grens over smokkelen.

De RSF-militie heeft gezegd dat de hulp die de grens met Darfur overkomt, wordt toegelaten. In het verleden zijn er ook beloftes gedaan over het toelaten van noodhulp, maar toen werden er vrachtwagens geplunderd en tegengehouden. Of alle hulp op de juiste plek terechtkomt, is daarom niet met zekerheid te zeggen.

Tegelijkertijd is de hulp die nu het gebied in komt nog zeer beperkt. Door de oorlog zijn volgens de VN zeker 10,8 miljoen Sudanezen op de vlucht geslagen. Twee miljoen van hen zijn naar buurlanden als Tsjaad gevlucht. Mensenrechtenorganisaties spreken van hongersnood en massale sterfte onder burgers in Sudan.

Eerder maakte de NOS deze uitlegvideo over de oorlog in Sudan:

De vergeten oorlog in Sudan

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl