NOS SportAangepast

Brons voor 3x3-basketbalsters na ruime zege op Polen, Spanje Europees kampioen

Basketbalsters verslaan Polen in strijd om brons op EK 3x3

De Nederlandse 3x3-basketbalsters hebben brons veroverd op het EK in Oostenrijk. Het is de vijfde keer dat de Nederlandse vrouwen een medaille grijpen op een EK, dat sinds 2014 (bijna) jaarlijks wordt gehouden.

Kiki Fleuren, Joyce Bettonvil, Janis Boonstra en Noortje Driessen waren Polen de baas in de strijd om de derde plek: 21-14.

Spanje werd later op de avond Europees kampioen door 19-11 te winnen van Frankrijk, dat in de halve finales nog met 18-17 won van regerende Europees kampioen Nederland. Bij de mannen ging de Europese titel naar gastland Oostenrijk.

Spaanse vrouwen Europees kampioen 3x3-basketbal na ruime zege op Frankrijk

"Hard werken en gewoon een medaille pakken", beschreef Boonstra het doel van het Nederlandse team nadat de finale was misgelopen.

Tegen Polen ging het tot 11-11 gelijk op. Daarna nam Nederland de voorsprong en schoot Driessen met een onbedreigde tweepunter de hoop uit de Poolse tegenstander.

Fotograaf Worthy

Worthy de Jong, die de wedstrijd van de vrouwen met zijn eigen fototoestel vanuit alle hoeken vastlegde, zag Nederland daarna niet meer in de problemen komen. Voor De Jong en de mannen, olympisch kampioen in Parijs, zat het EK er al na de kwartfinales op.

Olympisch kampioen en hobbyfotograaf Worthy de Jong

Boonstra vergrootte het gat met een prachtig schot naar 17-11. Bettonvil wilde niet achterblijven en schoot ook een dubbele score binnen, waarna het met twee simpele scores kon worden afgerond.

Oostenrijkers kampioen voor eigen publiek

De basketbalfans in Wenen werden later op de avond pas echt verwend toen de Oostenrijkse mannen Europees kampioen werden door de finale te winnen van Servië (18-17).

De Serviërs zijn meervoudig Europees en wereldkampioen, schakelden olympisch kampioen Nederland uit en gingen als favoriet de finale in. Maar Oostenrijk nam brutaal het initiatief en stond grote delen van de wedstrijd kleine voorsprong.

Servië had in de absolute slotfase nog kans om er met de titel vandoor te gaan. Nadat Strahinja Stojacic het gat tot een puntje had teruggebracht kon hij aanleggen voor een tweepunter. 'Doctor Strange' had in Wenen echter niet het magische laatste schot waarmee hij Nederland in de groepsfase van de Spelen pijn deed.

De bal stuiterde via de ring weg en de Oostenrijkse spelers vierden uitbundig feest met het thuispubliek. Hun eerste medaille in het 3x3-basketbal is meteen een gouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl