Oekraïense krijgsgevangenen die bij de gevangenenruil zijn vrijgekomen
NOS Nieuws

230 krijgsgevangenen vrijgekomen bij ruil tussen Oekraïne en Rusland

Bij een gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland zijn 230 krijgsgevangenen vrijgekomen, zo bevestigen beide landen. Zowel Oekraïne als Rusland heeft 115 gevangenen laten gaan. De ruil kwam tot stand na bemiddeling door de Verenigde Arabische Emiraten.

Het is de eerste uitwisseling van gevangenen sinds het Oekraïense offensief in de Russische regio Koersk, dat begin deze maand begon. Volgens Oekraïne zijn veel van de 115 vrijgelaten militairen aan Oekraïense zijde gevangengenomen in de eerst maanden van de oorlog. Zo'n 50 van hen waren volgens Oekraïne krijgsgevangen gemaakt bij de inname van de Azovstal-fabriek in havenstad Marioepol, in mei 2022.

De Oekraïense oorlogsjournalist Illia Ponomarenko reageert op X op de gevangenenruil:

Het Russische ministerie van Defensie zegt dat 115 Russische soldaten zijn vrijgekomen die gevangen zijn genomen tijdens de recente inval in de Russische regio Koersk. De Verenigde Arabische Emiraten hebben net als bij een aantal eerdere ruilen bemiddeld.

Het gebeurt regelmatig dat Oekraïne en Rusland gevangenen uitruilen. In juni deden ze dat twee keer. Hoeveel gevangenen er sinds de inval in 2022 precies zijn geruild is niet te verifiëren. Oekraïne stelde in juni dat Rusland ruim 3000 Oekraïense militairen heeft vrijgelaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl