Erik ten Hag in Brighton

Ten Hag en United diep in blessuretijd onderuit bij koploper Brighton

Erik ten Hag is met Manchester United niet geslaagd voor de eerste test van het seizoen. Op bezoek bij Brighton & Hove Albion ging zijn ploeg met 2-1 onderuit, na een treffer in de vijfde minuut van de blessuretijd.

United kwam voor rust op achterstand en leek in de tweede helft alsnog de overwinning binnen te halen, maar de treffer werd afgekeurd wegens knullig buitenspel van invaller Joshua Zirkzee.

In de 95ste minuut scoorde Brighton-aanvaller João Pedro aan de andere kant van het veld wel. Hij kon een fijne voorzet van Simon Adingra ongehinderd achter United-doelman André Onana koppen.

Het treffen tussen Brighton en Manchester United was voor de Nederlandse kijker een duel der oude bekenden. Er waren liefst tien spelers met een eredivisieverleden aanwezig in het stadion: drie namens de thuisploeg en zeven namens de bezoekers.

Bij Brighton mochten ze alle drie in de basis beginnen: Joël Veltman en Jan Paul van Hecke stonden naast elkaar opgesteld in de verdediging, vleugelaanvaller Yankuba Minteh begon op de rechterflank.

Blessure Verbruggen en Wieffer

Brighton-coach Fabian Hürzeler kon geen beroep doen op de geblesseerde keeper Bart Verbruggen en middenvelder Mats Wieffer, die Feyenoord deze zomer een recordbedrag opleverde.

Ten Hag ruimde bij United, waar deze zomer een heuse vernederlandsing plaatsvond, een basisplaats in voor middenvelder Mason Mount, doelman Onana en verdedigers Lisandro Martínez en Noussair Mazraoui.

Christian Eriksen, Antony en Matthijs de Ligt begonnen op de bank bij United, net als Zirkzee. Geen directe beloning dus voor zijn droomdebuut van vorige week, toen hij zijn ploeg als invaller de winst schonk in de seizoensopener tegen Fulham.

Matthijs de Ligt en Christian Eriksen begonnen op de bank

In kuststad Brighton begon United prima aan het duel, maar de bezoekers konden de hoge pressie niet lang volhouden. Gecombineerd met de stromende regen en de afwachtende houding van de thuisploeg resulteerde dat in een beginfase met slechts een handvol halve kansjes.

Daarmee leek het een wedstrijd te worden tussen twee ploegen die weliswaar meer dan voldoende kwaliteit bezitten, maar een doelpunt nodig hadden om tot ontbranding te komen.

Die lezing werd na een half uur bevestigd, toen Brighton-spits Danny Welbeck de thuisploeg op 1-0 zette. De Engelsman, nota bene voormalig speler van United, werd volledig over het hoofd gezien door de defensie van United en gleed een lage voorzet ongestoord binnen.

Nog geen minuut later dacht Marcus Rashford de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Hij kopte van dichtbij tegen keeper Jason Steele aan, kreeg een herkansing en werkte de bal al vallend met zijn hak in het doel. De treffer ging niet door wegens buitenspel.

• ANP
    Danny Welbeck opent de score
  • ANP
    Het doelpunt van Marcus Rashford wordt afgekeurd

Zodoende ging United met een achterstand de rust in en moest Ten Hag met een nieuw plan komen. Dat kwam er, en daar was Zirkzee onderdeel van. Vorige week moest hij het doen met een invalbeurt van dertig minuten, nu mocht hij het een hele helft laten zien.

Knullige hoofdrol Zirkzee

Net als vorige week eiste Zirkzee een hoofdrol op, zij het deze keer op knullige wijze. United had ondertussen de 1-1 gemaakt - via een van richting veranderd schot van Amad Diallo - en leek in de 73ste minuut op voorsprong te komen.

United counterde, combineerde en kreeg de bal bij Bruno Fernandes, die vanaf rechts een lage voorzet op Alejandro Garnacho afleverde. Het schot van de Argentijn werd net voor de doellijn aangeraakt door de knie van Zirkzee.

Zirkzee was er vlak daarvoor niet in geslaagd de lage voorzet van Fernandes binnen te glijden en had nog niet de kans gekregen om op te staan. Zodoende raakte hij in buitenspelpositie het schot van Garnacho aan - waardoor er na VAR-beraad een streep door de treffer ging.

Joshua Zirkzee

Alsof dat nog niet erg genoeg was, maakte João Pedro namens Brighton wél de winnende, in de vijfde minuut van de blessuretijd. De treffer zal voor een extra zure nasmaak hebben gezorgd bij Zirkzee.