Van Ass met premier Schoof na de gewonnen olympische finale in Parijs
NOS Sport

'Gouden' Van Ass niet door als bondscoach hockeysters: 'Het is voor mij wel rond zo'

Paul van Ass gaat niet door als bondscoach van de Nederlandse hockeysters. In onderling overleg met hockeybond KNHB is besloten geen nieuwe overeenkomst te sluiten.

Van Ass was sinds 2022 bondscoach van de Nederlandse hockeyvrouwen en won met die ploeg deze maand goud op de Olympische Spelen in Parijs. Toen was al de vraag of hij door zou gaan, maar gaf hij zelf aan "niet zomaar weg te lopen".

Nu is de kogel dus door de kerk. "Ik ben twee jaar geleden ingestapt en moest voor een hele cultuurverandering zorgen", zegt Van Ass. "We hebben veel veranderd. Dat was een intensief proces. Maar de reis die we afgelegd hebben, was bijzonder. Het is geweldig dat we die samenwerking hebben kunnen bekronen met een hele mooie gouden medaille in Parijs."

Van Ass stopt als bondscoach hockeysters: 'Het is voor mij wel rond zo'

De 64-jarige Van Ass ziet een volgende periode van vier jaar naar eigen zeggen niet zitten. "Het is voor mij wel rond zo. Om nu op weg naar de Spelen van Los Angeles weer een hele rit op te starten, dat is te veel voor mij. Dat moet iemand anders doen."

"Ik ben trots op wat we met elkaar bereikt hebben. Ik heb al hele lieve en mooie appjes van de meiden gekregen. Ze zeiden: we konden steeds meer onszelf zijn. Het fundament is nu gelegd. En daarmee kunnen ze verder."

Herstelwerkzaamheden

Toen Van Ass het stokje als bondscoach van de hockeyvrouwen in 2022 overnam, moest hij de nodige herstelwerkzaamheden verrichten. Onder zijn voorganger Alyson Annan was er sprake geweest van een angst- en zwijgcultuur.

Van Ass spreekt de hockeyvrouwen toe tijdens de Olympische Spelen

Van Ass slaagde erin de stemming in het team te verbeteren, waardoor onder anderen strafcornerspecialiste Yibbi Jansen terugkeerde in het elftal. Tegelijkertijd nam Van Ass afscheid van enkele routiniers als Eva de Goede, Margot van Geffen en Lidewij Welten, om plaats te maken voor een nieuwe lichting hockeysters.

Het sorteerde effect: Van Ass, die als bondscoach van de Oranje-mannen in 2012 in de olympische finale met 2-1 van Duitsland verloor, neemt nu afscheid met de olympische titel.

Van Ass: "Ik heb buiten het hockey ook nog een zakelijk leven, en daar gaat nu al mijn energie naartoe. Ik heb niet echt een plan, ik kijk wel wat er op mijn pad komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl