Hockeysters rekenen na shoot-outs af met China en veroveren olympisch goud

Olympisch goud voor hockeysters, Veenendaal vervult heldenrol in shoot-outs

Een dag na de mannen zijn ook de Nederlandse hockeysters olympisch kampioen geworden. Oranje prolongeerde de titel van Tokio door China in de finale na shoot-outs te verslaan.

Bij rust stond Oranje nog op een achterstand, maar dankzij een rake strafcorner van Yibbi Jansen kwam Nederland in het laatste kwart langszij. Keepster Anne Veenendaal stopte drie shoot-outs en bezorgde Nederland het goud.

Succesvolste hockeyland op de Spelen

Nederland is dankzij de twee olympische titels van Parijs het succesvolste hockeyland in de geschiedenis van de Spelen geworden. De teller staat nu op acht gouden, zes zilveren en zes bronzen medailles.

India won ook acht keer goud (voor het laatst in 1980 en alleen door de mannenploeg) en daarnaast één keer zilver en vier keer brons.

Bekijk hieronder de reacties na de finale:

Na zeven minuten kwam China, onder leiding van oud-Oranje-bondscoach Alyson Annan en assistent Taeke Taekema, verrassend op voorsprong. Chen Yi tikte de bal achter Anne Veenendaal. Xan de Waard kreeg de eerste grote kans voor Nederland door zichzelf vrij te spelen, maar schoot recht tegen keepster Ye Jiao aan.

In het tweede kwart verhoogde Nederland het tempo. De bal werd sneller rondgespeeld en vijf minuten voor rust kreeg Nederland de eerste strafcorner. Specialiste Jansen zat op dat moment op de bank, Frédérique Matla raakte de paal.

Strafbal wordt strafcorner

De volgende Nederlandse aanval leek een strafbal op te leveren, maar de videoscheidstrechter zwakte de beslissing van de scheidsrechter af tot een strafcorner. Ook met Jansen in het veld ging de bal er niet in.

Bekijk hieronder de lange samenvatting van de hockeyfinale:

Keepster Veenendaal beslist hockeyfinale tegen China in shoot-outs

Halverwege het derde kwart drong Nederland opnieuw aan, China kon niet meer dan verdedigen, maar hield wel stand. Een schot van Zhou na een zeldzame aanval vloog een paar meter naast het Nederlandse doel.

Ondanks de toenemende Nederlandse druk kreeg China als eerste een strafcorner in het vierde kwart, de eerste van de wedstrijd voor de ploeg van Annan. Veenendaal tikt de bal uit de hoek.

Jansen pusht gelijkmaker binnen

De Waard schoot tien minuten voor tijd opnieuw tegen keeper Ye aan, via een Chinese stick kwam de bal te hoog, wat Nederland een nieuwe strafcorner opleverde.

Met Jansen in het veld een uitgelezen kans op de gelijkmaker en die kwam er ook. Jansen pushte de bal laag in de hoek (1-1).

De hockeysters vieren de gelijkmaker

Jansen kreeg de kans de wedstrijd in de reguliere tijd te beslissen via een nieuwe strafcorner, maar de inzet werd gekeerd door Ye. Minder dan een minuut voor tijd leek China een strafcorner te krijgen, maar de videoscheidsrechter draaide die beslissing terug.

In de shoot-outs maakte Veenendaal in haar eerste grote toernooi als eerste keepster het verschil door drie Chinese inzetten te stoppen.

Namens Nederland slaagden Pien Sanders en Maria Verschoor er wel in de Chinese sluitpost te verschalken. Na de misser van Freeke Moes tikte Marijs Veen de bal wel in het doel, waarna de weergaloze keeper Veenendaal met een laatste redding de buit binnensleepte.

Bekijk hieronder de samenvatting van de mannenfinale tussen Nederland en Duitsland: