Matthew Richardson en Harrie Lavreysen
NOS Wielrennen

Opvallende overstap Richardson: concurrent Lavreysen wordt Britse baanrenner en mist WK

Baanwielrenner Matthew Richardson maakt de overstap van de Australische ploeg naar Groot-Brittannië. Hij kan daardoor in oktober niet meedoen aan de WK baanwielrennen. Richardson (25) is al jaren de grote concurrent van Harrie Lavreysen en bezorgde Australië op de Olympische Spelen van Parijs drie medailles.

Vanaf september zal de in Engeland geboren Richardson, die een dubbele nationaliteit heeft, niet meer uitkomen voor het land waar hij sinds zijn negende woonde en na een armblessure turnen inruilde voor de fiets.

"Het einde van een tijdperk", begint Richardson op Instagram met zijn uitleg over de opvallende overstap. "Ik heb besloten om naar de andere kant van de wereld te verhuizen en aan een nieuw hoofdstuk te beginnen. Het was geen makkelijke beslissing, maar ik wil mezelf naar nieuwe hoogtes tillen. Het is een droom om te gaan rijden voor het land waar ik ben geboren."

Harrie Lavreysen en Matthew Richardson na de keirinfinale

In de kleuren van Australië brak Richardson door in de baansprintploeg. In de afgelopen jaren bereikte hij de wereldtop op de individuele sprint en de keirin. In menig finale nam hij het op tegen Lavreysen en Jeffrey Hoogland.

Op de Spelen in Parijs veroverde Richardson in de schaduw van 'Harries hattrick' twee zilveren medailles op de individuele nummers en brons op de teamsprint.

Geen WK en EK, wel coach Kenny

Door zijn overstap naar een ander land mag Richardson volgens de regels van de internationale wielerunie UCI niet deelnemen aan de komende wereldkampioenschappen, in oktober in het Deense Ballerup. Ook op de EK van volgend jaar in Heusden-Zolder mag hij nog niet uitkomen voor zijn 'nieuwe' land.

Bij Team GB komt hij in de sterke sprintploeg met Jack Carlin, Hamish Turnbull en Ed Lowe, die in Parijs op het onderdeel teamsprint zilver pakten achter Nederland. Jason Kenny, de meest succesvolle Britse olympiër, is coach van het Britse team.

Met onder anderen Kenny (zeven keer olympisch kampioen) en Chris Hoy (zes gouden plakken) waren de Britse baanrenners jarenlang toonaangevend, tot Lavreysen, Hoogland en Roy van den Berg het stokje overnamen.

In Parijs keek Kenny met bewondering naar de Nederlandse sprinttrein: "Dit is het beste team dat ik ooit heb gezien. Ik hoop dat ze doorgaan. Ik denk dat ons Britse team beter gaat worden, dus ik hoop op een nieuw duel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl