Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen

Brouwer en Meeuwsen verliezen en zwaaien af, ook Stam en Schoon stranden op EK

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn in de achtste finales van de EK beachvolleybal uitgeschakeld. Het verlies is meteen het officiële einde van het succesvolle duo Brouwer/Meeuwsen, dat in 2016 op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro brons veroverde.

De 36-jarige Meeuwsen stopt met het beachvolleybal, de twee jaar jongere Brouwer denkt nog na over zijn toekomst. Na de nederlaag werd het duo onthaald met een staande ovatie; veertien jaar vormden ze een koppel. De twee routiniers krijgen zondagmiddag in het stadion rondom de finales nog een officieel afscheid.

Brouwer en Meeuwsen verloren in Den Haag met 2-1 van landgenoten Matthew Immers en Steven van de Velde, die zich daarmee plaatsen voor de kwartfinales.

Bij de vrouwen waren de kwartfinales het eindstation voor Katja Stam en Raïsa Schoon. Het Nederlandse duo verloor van de Zwitsers Esmeë Böbner en Zoë Vergé-Dépré met 2-0 (21-19, 21-18). Stam en Schoon, als nummer twee geplaatst, konden daarmee hun favorietenrol niet waarmaken op de EK.

Van de Velde en Immers, als vierde geplaatst, begonnen stroef tegen de ervaren Brouwer en Meeuwsen, die elfde op de plaatsingslijst stonden. De routiniers namen in de eerste set een voorsprong van zes punten. Hoewel het nog spannend werd, wisten Meeuwsen en Brouwer de set uiteindelijk binnen te slepen met 21-18.

EK in eigen land laatste kunstje voor Brouwer/Meeuwsen: 'Mooie afsluiter'

In de tweede set schakelden Van de Velde en Immers een tandje bij, waardoor ze al snel een voorsprong opbouwden die ze niet meer uit handen gaven. Ze wonnen de set overtuigend met 21-14, waardoor de stand gelijk werd.

In de beslissende derde set gaven Van de Velde en Immers hun voorsprong niet meer weg en wonnen ze met 15-11.

Stroeve pot

Het Zwitserse duo Böbner en Vergé-Dépré , als zevende geplaatst, bleek een lastige tegenstander voor de Nederlandse favorieten Stam en Schoon op het Marktplein van Almere. Stam en Schoon keken in de eerste set al snel tegen een 9-5 achterstand aan en slaagden er niet in om dit gat te dichten.

Stam wist nog enkele krachtige blokken te plaatsen en pakte een aantal mooie punten, maar de Zwitsers kwamen bij 20-18 op setpoint. Een foute service van de Nederlanders bezegelde uiteindelijk de set, die met 21-18 naar Zwitserland ging.

Stam en Schoon reageren op uitschakeling: 'Vertrouwen kwam, maar lastig toernooi'

De tweede set was een spannende strijd, waarin beide teams voor elk punt vochten. Stam en Schoon kwamen even op voorsprong, maar de Zwitserse tegenstanders wisten zich telkens terug te knokken wanneer het moest.

Böbner en Vergé-Dépré kwamen op matchpoint bij 20-18 en gaven dit niet meer uit handen. Met de uitschakeling van Stam en Schoon is er geen enkel Nederlands vrouwenkoppel meer actief op de EK.

Boermans en De Groot uitgeschakeld, Luini en Varenhorst door

Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn in de achtste finales uitgeschakeld door het Duitse topduo Nils Ehlers en Clemens Wickler, die als derde geplaatst zijn. Het Nederlandse duo, als vijfde geplaatst, kon geen vuist maken tegen de sterke Duitsers en verloor met 2-0 (21-16, 21-15).

Leon Luini en Christiaan Varenhorst, als zeventiende geplaatst, wonnen overtuigend van de Oostenrijkers Timo Hammarberg en Philipp Waller. Met hun 2-0 (21-16, 22-20) overwinning plaatsten zij zich voor de kwartfinales, die morgen worden gespeeld.