NOS SportAangepast

Stam en Schoon naar achtste finales EK beachvolleybal, ook Luini en Varenhorst door

Katja Stam en Raïsa Schoon hebben zich geplaatst voor de achtste finales van de EK beachvolleybal. Ook Emi van Driel en Kirsten Bröring zijn door op het toernooi, dat in Nederland wordt gehouden.

Stam en Schoon, als tweede geplaatst op de EK, versloegen in de tussenronde het Oostenrijkse duo Plesiutschnig/Schützenhöfer met 2-1. Stam en Schoon waren veroordeeld tot de tussenronde nadat ze eerder verrassend twee van hun drie poulewedstrijden hadden verloren.

Het koppel, dat tijdens de Olympische Spelen in de achtste finales werd uitgeschakeld, wist zich na verlies in de eerste set knap te herpakken en draaide de wedstrijd volledig om in de volgende twee sets (21-19, 12-21, 9-15).

Morgenmiddag staan Stam en Schoon in de volgende ronde tegenover de Oekraïners Hladun/Lazarenko.

Luini en Varenhorst sterk

Leon Luini en Christiaan Varenhorst, als zeventiende geplaatst, plaatsen zich overtuigend voor de volgende ronde door in Arnhem met 2-1 te winnen van Mathias Seiser en Laurenc Grössig (19-21, 21-16, 15-8).

In Arnhem begonnen Luini en Varenhorst de dag al sterk. Ze wisten het Franse duo Calvin Aye en Rémi Bassereau, de nummer één van de plaatsingslijst, overtuigend in twee sets te verslaan (21-16, 21-11). De knappe overwinning onderstreepte hun sterke vorm in het toernooi, want ze plaatsten zich met drie zeges in de poulefase op zak rechtstreeks voor de laatste zestien.

Successen en Nederlands onderonsje

Ook Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich in hun laatste toernooi samen geplaatst voor de laatste zestien. In de middag wonnen ze een cruciaal duel van het Zwitserse duo Métral/Haussener met 2-1 (16-21, 24-22, 15-7).

Kort daarna werd bekend dat hun volgende tegenstanders, de Polen Losiak en Bryl, zich hadden teruggetrokken, waardoor de Nederlandse routiniers zonder te spelen zelfs al een ronde verder zijn.

Ook Matthew Immers en Steven van de Velde gaan naar de achtste finales na winst in hun drie poulewedstrijden. Het Nederlandse duo verzekerde zich vanavond van een plek in de laatste zestien met een 2-0 overwinning op de Italianen Gianluca Dal Corso en Marco Viscovich (21-14, 21-19).

Veel Nederlanders naar de knock out-fase, waaronder olympiërs Van de Velde en Immers

Emi van Driel en Kirsten Bröring versloegen hun trainingspartners Mila Konink en Desy Poiesz. De onderlinge Nederlandse strijd was bijzonder spannend. De eerste set werd nipt gewonnen door Van Driel en Bröring. In de tweede set ging het opnieuw gelijk op, maar bij het zevende matchpoint moesten Konink en Poiesz het hoofd buigen: 2-0 (21-18, 28-26).

Spanning bij Boermans en De Groot

Stefan Boermans en Yorick de Groot stonden onder druk na een nederlaag in de groepsfase tegen een Litouws koppel. Een overwinning op het Portugese duo Pedrosa/Campos was noodzakelijk, en die wisten ze overtuigend te behalen: 2-0 (21-16, 21-15). Of ze een tussenronde moeten spelen, is nog afwachten.

Piersma/Bekhuis uitgeschakeld, Penninga/Heemskerk naar tussenronde

Voor Brecht Piersma en Wies Bekhuis was er minder reden tot vreugde. Zij werden in de tussenronde uitgeschakeld na een 2-0 nederlaag tegen de Duitse speelsters Ludwig en Lippmann, een verlies dat hard aankwam bij het Nederlandse duo.

Het zit diep bij Piersma/Bekhuis na uitschakeling op het EK: 'Nu heel moeilijk'

Ook Ruben Penninga en Thijmen Heemskerk moesten een nederlaag incasseren. Ze verloren met 2-1 van de Tsjechen Omas Semerad en Jan Dumek (16-21, 21-19, 15-13). Ondanks dit verlies krijgen ze nog een herkansing in de tussenrondes.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl