Ten Hag, De Ligt, Martínez en Antony
NOS Voetbal

De enclave van Ten Hag bij United: 332 miljoen euro aan oude bekenden

Na het aantrekken van Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui heeft coach Erik ten Hag bij Manchester United een aardig elftal van oude bekenden opgebouwd. Fans van United maken al grappen over het 'hernieuwde Ajax' dat zich op Old Trafford lijkt te vestigen na de komst van de twee ex-Ajacieden.

Sinds zijn aantreden bij de gevallen topclub heeft Ten Hag ongeveer 332 miljoen euro uitgegeven aan spelers met wie hij eerder samenwerkte bij Ajax, of aan spelers en stafleden met een achtergrond in het Nederlandse voetbal.

Van Ajax uiteindelijk naar United

De Ligt (45 miljoen) en Mazraoui (15 miljoen) werden samen overgenomen van Bayern München, maar beleefden hun doorbraak onder Ten Hag bij Ajax. Voordat de twee voormalig-pupillen de overstap maakten, haalde Ten Hag al vaker ex-Ajacieden naar Manchester United.

Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui met trainer Erik ten Hag

In 2023, toen David De Gea vervangen moest worden, koos Ten Hag voor André Onana (50,2 miljoen) als nieuwe eerste doelman. Het jaar daarvoor wist Ten Hag Lisandro Martínez (57,37 miljoen) weg te kapen voor de neus van Arsenal, en betaalde United een forse som voor de Braziliaanse aanvaller Antony (95 miljoen).

Ook Christian Eriksen werd dat jaar gratis overgenomen van Brentford. Hoewel de Deen nog nooit onder Ten Hag had gespeeld, genoot hij zijn opleiding wel bij Ajax, de club waar hij later zijn doorbraak beleefde.

Nederlandse school

Net als bij Eriksen geeft Ten Hag regelmatig de voorkeur aan spelers die vertrouwd zijn met het Nederlandse voetbal. De eerste aanwinst van deze zomer was bijvoorbeeld Oranje-international Joshua Zirkzee (42,5 miljoen), die werd overgenomen van Bologna.

Vorig jaar werd Sofyan Amrabat (9 miljoen) gehuurd, een speler die Ten Hag goed kent uit hun gezamenlijke tijd bij FC Utrecht. In de winter van 2023, toen United behoefte had aan een spits, werd tot ieders verrassing Wout Weghorst (2,96 miljoen huur) gehaald. De eerste aankoop van Ten Hag in de Premier League was voormalig Feyenoord-back Tyrell Malacia (15 miljoen).

Weghorst speelde uiteindelijk een half jaar voor United

Ook in de staf zijn de Nederlandse invloeden duidelijk zichtbaar. Ex-United- en Oranje-spits Ruud van Nistelrooij en René Hake zijn recent toegevoegd aan de technische staf van United. Keeperstrainer Jelle ten Rouwelaar werd na één training bij Ajax overgenomen door de club van Ten Hag en binnen de staf werkte de coach al samen met bekende namen als Mitchell van der Gaag en Steve McClaren.

Patroon

Het is overigens geen verrassing dat Ten Hag vertrouwt op bekende gezichten. Ook bij Ajax haalde de 54-jarige coach spelers met wie hij eerder succes had geboekt.

Zo bracht hij Sébastien Haller, Sean Klaiber, Zakaria Labyad (allen FC Utrecht) en Quincy Promes (FC Twente) naar de Johan Cruijff Arena. Destijds leidde dat ook tot kritiek, maar Ten Hag blijft dus trouw aan zijn strategie.

Van Nistelrooij stapte op als coach bij PSV en is nu spitsen-trainer bij United

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl