Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui met trainer Erik ten Hag
NOS Voetbal

Ten Hag slaat dubbelslag in München: De Ligt en Mazraoui naar Manchester United

Erik ten Hag heeft Matthijs de Ligt en Noussair Mazraoui naar Manchester United gehaald. Het tweetal komt over van Bayern München, De Ligt naar verluidt voor 50 miljoen euro en Mazraoui voor 20.

Daarmee wordt de Nederlandse enclave bij United verder uitgebreid. Eerder trok Ten Hag met spits Joshua Zirkzee en assistenten Ruud van Nistelrooij, René Hake en Jelle ten Rouwelaar al vier Nederlanders aan. Verdediger Tyrell Malacia was al actief op Old Trafford.

Al drie oud-Ajacieden

Met De Ligt en Mazraoui werkte Ten Hag al samen bij Ajax. De Ligt werd onder hem aanvoerder en verdiende zijn transfer naar Juventus. Mazraoui, van origine een middenvelder, kreeg de kans op rechtsback en werd een belangrijke pion in het succesvolle Ajax van Ten Hag, dat bijna de finale van de Champions League haalde.

Met Lisandro Martínez, Antony en André Onana zijn er nog drie spelers actief bij United met wie Ten Hag al bij Ajax samenwerkte.

Ajax kampioen in mei 2019: Erik ten Hag met Matthijs de Ligt

De Ligt ging in de zomer van 2022 van Juventus naar Bayern. In Duitsland wisselde hij goede periodes af met mindere; hij was niet altijd verzekerd van een basisplaats. Zo stond De Ligt begin vorig seizoen in de pikorde nog even achter Dayot Upamecano en Kim Min-jae.

Toch besloot De Ligt zijn Beierse periode sterk. In de laatste maanden van het vorige seizoen speelde hij alles en blonk hij geregeld uit. In totaal kwam De Ligt, die op het EK geen minuten maakte voor het Nederlands elftal, tot 73 wedstrijden voor Bayern. Daarin maakte hij vijf doelpunten. Hij werd één keer landskampioen met de Duitsers.

"Toen ik hoorde dat Manchester United mij wilde, voelde ik meteen enthousiasme voor een nieuwe uitdaging bij zo'n historische club. In de gesprekken die volgden, was ik onder de indruk van de visie die de voetballeiding opstelde en de rol die ze daarin voor mij zagen", aldus De Ligt op de website van Manchester United. "Ten Hag heeft de beginfase van mijn carrière vormgegeven, dus hij weet hoe hij het beste uit mij kan halen en ik kan niet wachten om weer met hem te werken. Ik weet wat er nodig is om op het hoogste niveau te slagen en ik ben vastbesloten dat hier ook te doen."

'Spannend moment'

Ook Mazraoui tekende in de zomer van 2022 bij Bayern, toen hij transfervrij overkwam van Ajax. De rechtsback veroverde mede door blessures geen vaste basisplaats.

Mazraoui voetbalde net als De Ligt twee jaar voor Bayern München. "Ten Hag speelde een belangrijke rol in mijn ontwikkeling als speler, dus het is spannend om weer met hem samen te werken nu ik de beste jaren van mijn carrière inga. Ik weet wat hij van zijn spelers verwacht en ik zal er alles aan doen om de groep succesvol te maken", reageerde de rechtervleugelverdediger op zijn transfer.

"Ik weet dat ik op een spannend moment bij de club kom; iedereen met wie ik heb gesproken heeft dezelfde ambitie om samen trofeeën te winnen en ik voel de vastberadenheid om dat te bereiken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl