Vincent Karremans, staatssecretaris Sport, en Worthy de Jong
NOS Sport

Olympisch kampioenen geridderd en op foto met koning: 'Nederland clubgevoel gegeven'

De Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen in Parijs zijn in Den Haag gehuldigd. Ze werden toegesproken door minister-president Dick Schoof, staatssecretaris van sport Vincent Karremans en chef de mission Pieter van den Hoogenband.

Daarbij werden de olympisch kampioenen geridderd. Sommige goudenmedaillewinnaars, zoals Sifan Hassan en Harrie Lavreysen, ontvingen na de vorige Olympische Spelen in Tokio al een lintje. Zij kregen nu een beeldje als waardering voor hun prestaties.

Daarna hadden alle medaillewinnaars ook een ontmoeting met koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Zij verschenen daarna samen met de sporters op het bordes van Paleis Huis ten Bosch voor een fotomoment.

Prachtige dag voor Nederlandse olympiërs met huldiging en bezoek aan koning

"Het was genieten", vertelde 3-3-basketballer Worthy de Jong vanuit de Glazen Zaal, waar eerder op de dag de huldiging plaatsvond. "Het is heel bijzonder wat voor impact de sport heeft gehad op onze samenleving, op sporters en op niet-sporters. Ik heb veel berichtjes gekregen van mensen die mijn sport nog helemaal niet kenden, maar er nu verliefd op zijn."

Schoof

Premier Schoof roemde de olympische ploeg. "Het duurde heel even, maar daarna bleef het medailles regenen. De fenomenale sprint van Femke Bol, de eerste Nederlandse basketbalmedaille, de hattrick van Harrie, het goud van Sifan Hassan."

Koninklijke onderscheidingen voor gouden olympiërs: 'Heel bijzonder om te krijgen'

"Jullie hebben het hoogst mogelijke bereikt. De top van de Olympus. Hulde, hulde, hulde. Jullie hebben Nederland een clubgevoel gegeven. Parijs was Oranje."

Gisteren keerden Nederlandse sporters per trein terug uit Parijs. In Scheveningen volgde in het beachvolleybalstadion een feest met vrienden en familie.

Hassan genoot van familie

Fysiek vermoeid, maar gelukkig onderging Hassan de huldiging. Ze had de laatste dagen al genoten van de reacties van haar familie.

Premier Schoof looft medaillewinnaars Parijs: 'Nederland clubgevoel gegeven'

"Ik heb veel successen gekend, maar na deze gouden medaille kreeg ik heel veel reacties van mijn familie", zei Hassan. "Ze zijn superblij. Ik heb ze nog nooit zo blij gezien. Ze weten niet veel van topsport, maar na de marathon belden ze me om te vertellen dat ze het stonden te vieren."

Hassan gaat de komende tijd uitrusten. "Ik ga vakantie vieren. De focus lag totaal op Parijs, dus ik heb verder helemaal geen plannen gemaakt. Nu ga ik rust nemen en dan gaan we het zien."

Bordesscene
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl