NOS Sport

In trein uit Parijs moeten de Spelen nog indalen: 'Daar heb ik thuis voor nodig'

Team NL terug na succesvolste Spelen ooit: 'Het was één grote droom'

Een groot deel van de Nederlandse olympische ploeg is maandagmiddag per trein aangekomen op Rotterdam Centraal. Daarna ging het gezelschap met de bus naar Scheveningen, waar een besloten feest met vrienden en familie wachtte.

Morgenochtend volgt de huldiging voor publiek en een bezoek aan de koning in Paleis Huis ten Bosch, vanaf 10.20 uur live te zien bij de NOS.

Maar eerst het feest met de naasten, en dat is volgens Femke Bol precies waar je als olympiër behoefte aan hebt. Zij won in Parijs drie medailles: een gouden, een zilveren en een bronzen.

Dat is in alle hectiek nog maar nauwelijks bij haar ingedaald. "Daarvoor heb ik 'thuis' nodig", vertelt Bol in de trein. "Zij zullen me vertellen dat ik trots moet zijn en moet genieten."

Beseffen wat de Spelen brachten, lukt Bol nog niet: 'Heb ik 'thuis' voor nodig'

Bol won zaterdag haar derde medaille, op de 4x400 estafette. Tijd voor bezinning had ze nog niet. "Of dit de mooiste weken van mijn leven waren, weet ik niet. Daarvoor gaat het te snel. Meestal heb ik een paar weken nodig om mij zulke dingen te realiseren."

Van Rouwendaal

Hockeyster Maria Verschoor is ook nog niet echt bijgekomen: "Ik ben een beetje moe. Drie avonden achter elkaar gefeest."

Met deze treinreis stopt ook de olympische rollercoaster. Voor Verschoor wordt dat wennen, al dacht Oranje-teamgenoot Xan de Waard daar anders over. "Ik zei tegen Xan: ik ga jullie echt zo erg missen. Zij: oh, ik ben echt zo blij dat ik even jullie gezichten niet zie. Oké, dacht ik, thanks", zegt ze lachend.

Sharon van Rouwendaal, met een gouden medaille om haar nek en B&B Vol Liefde op haar tablet, heeft twee dagen langer de tijd gehad om bij te komen na haar race in het openwaterzwemmen. "Ik ben moe, maar mentaal voel ik me goed."

Vooral de manier waarop ze in de Seine won, blijft Van Rouwendaal bij. "Ik was voor de race zo misselijk. Dat ik 'm dan uiteindelijk toch win, dat maakt het heel speciaal."

Dan de hamvraag: waar laat je die medaille? Hockeykeeper Pirmin Blaak weet het wel: hij zet 'm op zijn kantoor, op zijn bureau. Hij heeft 'm zelfs nog even opgepoetst: "Mooier wordt het niet."

Zijn collega-hockeyer Joosje Burg zit met pijnstillers in de trein. Ze liep in de halve finale tegen Argentinië een gebroken neus op. "Donderdag word ik geopereerd", zegt ze met schorre stem van het feesten.

De huldiging begint morgen om 10.30 uur. Vervolgens wordt de olympische ploeg in de Glazen Zaal toegesproken door minister-president Dick Schoof, staatssecretaris van sport Vincent Karremans en chef de mission Pieter van den Hoogenband. Daarna wacht nog de ontmoeting koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Graag hoort de NOS wat jij als bezoeker van de Olympische Spelen-sectie vindt en hoe we deze in de toekomst kunnen verbeteren. Zou jij ons willen helpen door een aantal vragen te beantwoorden? Klik hier voor de vragenlijst.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl