Schoon en Stam spelen voor eigen publiek
NOS Sport

Van de Eiffeltoren naar Arnhem, Apeldoorn en Den Haag: EK beachvolleybal van start

Veel olympische sporters kijken uit naar de huldiging door de koninklijke familie en daarna een welverdiende vakantie. Maar de beachvolleyballers moeten alweer aan de bak. Vandaag beginnen de Europees kampioenschappen, die worden gehouden in Nederland.

En dus wordt het even omschakelen voor de beachvolleybaltoppers. Van een veld bij de Eiffeltoren naar de Markt in Arnhem, het Marktplein in Apeldoorn of het strand van Scheveningen. Toch gaat de volledige Europese top op jacht naar eremetaal.

Zo zijn de olympisch kampioenen bij de mannen aanwezig, het Zweedse duo David Ahman/Jonatan Hellvig, tevens regerend Europees kampioenen. Ook de winnaars van olympisch zilver (de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler) en brons (de Noren Anders Mol en Christian Sørum) zijn van de partij.

Bij de vrouwen springen Nina Brunner en Tanja Hüberli uit Zwitserland in het oog. Zij waren het beste Europese team op de Spelen van Parijs met een bronzen plak en zijn regerend Europees kampioen.

Tien Nederlandse koppels

Behalve de medaillewinnaars zijn er ook liefst tien Nederlandse duo's die proberen mee te doen om de prijzen. Onder hen zijn de olympische mannenduo's Stefan Boermans en Yorick de Groot, die in de kwartfinales verloren van het Duitse duo dat later zilver won.

Bekijk de kwartfinale van Boermans en De Groot in Parijs:

Beachvolleyballers Boermans en De Groot stranden in kwartfinale Olympische Spelen

Ook Steven van de Velde en Matthew Immers, die in de achtste finales werden uitgeschakeld, doen mee aan de EK. Bij de vrouwen gaat het om Katja Stam en Raïsa Schoon, voor wie de achtste finales in Parijs het eindstation waren.

Afscheid van Brouwer en Meeuwsen

Verder is het vooral een bijzonder toernooi voor Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen, de wereldkampioenen van 2013 en winnaars van een bronzen medaille bij de Spelen van Rio in 2016.

Brouwer/Meeuwsen met hun bronzen plak in Rio

Zij spelen voor het laatst samen op een groot toernooi. Meeuwsen stopt er binnenkort mee, wat Brouwer gaat doen is nog niet duidelijk.

De poulewedstrijden zijn verdeeld over de drie speelsteden. De halve finales en de finale zijn komend weekeinde op het strand in Scheveningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl