Lisa van Belle en Maike van der Duin winnen olympisch brons
NOS Wielrennen

Stunt op wielerbaan: Van Belle en Van der Duin pakken olympisch brons op koppelkoers

Lisa van Belle en Maike van der Duin hebben totaal onverwacht olympisch brons gepakt op de koppelkoers. Tijdens de lange, vaak chaotische race (120 ronden) waarin duo's elkaar aflossen en als team punten proberen te scoren met tussensprints en andere duo's rondjes inhalen, hadden de Nederlandse baanrensters zelfs even kans op goud.

Op een discipline waarop ervaring en het herkennen van koerssituaties belangrijk zijn, zijn Van Belle (20) en Van der Duin (22) een jong duo. In deze samenstelling reden Van Belle en Van der Duin pas één keer eerder.

Olympisch brons pakken achter de gouden Italiaanse en zilveren Britse vrouwen is een complete verrassing. Hadden Van der Duin en Van Belle dit zelf voor mogelijk gehouden? "Nee, jullie?", lachte Van der Duin. "We hebben mooi het tegendeel bewezen", zei Van Belle trots.

Bekijk hier de reactie van Van Belle en Van der Duin:

Van Belle en Van der Duin verrassen vriend, vijand én elkaar met brons: 'Alles zat tegen'

Halverwege de race reed Van der Duin hard weg uit de groep om de rest een ronde te lappen. Een risicovolle actie, want de benen opblazen ligt op de loer door de enorme inspanning. Maar het lukte. Met de twintig punten die dat opleverde, nam het Nederlandse duo verrassend de leiding in de wedstrijd.

"Toen we dat rondje pakten, weet ik niet wat we naar elkaar schreeuwden, maar we voelden gewoon: we gaan alles geven", haalde Van der Duin haar inspanning terug. "Maike las de race perfect", zei Van Belle. "Ze ging op het perfecte moment en we gingen er vol voor. Het pakte goed uit."

De voorsprong bleef tot zo'n 25 ronden voor het einde staan, totdat bij Nederland enkele aflossingen minder soepel verliepen en de Italiaanse vrouwen er ook in slaagden de rest van het veld een rondje in te halen.

Stunt op wielerbaan: Van Belle en Van der Duin pakken olympisch brons op koppelkoers

Daarna was het zaak voor de jonge Van der Duin en Van Bellle om aan te haken bij de Italianen, zodat in ieder geval een medaille gepakt kon worden. Lang was het zilver, maar de Britse vrouwen kwamen in de allerlaatste van 12 tussensprints nog voorbij de Nederlandse vrouwen.

De euforie leed er niet onder na afloop. Een medaille, welke kleur dan ook, was een totale verrassing. "We hebben twee keer samen gefietst hè", vertelde Van der Duin nog maar eens. "Lisa heeft dit jaar voor het eerst in dit veld gefietst."

Een in potentie gouden duo lijkt geboren. "We hebben zo'n goede sfeer, zo veel vertrouwen, maar we hebben ook super veel plezier", zei Van Belle.

Gebroken enkel

Het brons is ook verrassend omdat Van der Duin eind 2023 haar enkel brak en de EK baanwielrennen begin van dit jaar moest laten schieten. "Sinds het begin van dit jaar had ik maar één ding in mijn hoofd en dat waren deze Spelen. Alles zat tegen, alles, maar we staan hier gewoon op het podium."

Toen schrok Van der Duin even. Lachend tegen Van Belle: "Het podium, we moeten die kleren aan!" En weg waren de debutanten.

Hoe werkt de koppelkoers precies? Oud-baanwielrenster en NOS-commentator Kirsten Wild legt het je uit:

Rijden en rekenen: zo werkt de koppelkoers | NOS Sportschool met Kirsten Wild

Advertentie via Ster.nl