Lavreysen schreeuwt het uit nadat hij goud heeft gewonnen
NOS WielrennenAangepast

Lavreysen pakt voor tweede keer op rij olympisch goud op individuele sprint

Harrie Lavreysen is voor de tweede keer op rij olympisch kampioen geworden op de individuele sprint. Nadat de Nederlander zijn eerste race tegen Matthew Richardson al had gewonnen, maakte Lavreysen het in het tweede duel van de best-of-3-serie af tegen de sterke Australiër.

In de race om de derde plek lukte het de andere Nederlandse medaillekanshebber Jeffrey Hoogland niet om op het podium te eindigen. Het brons ging naar Jack Carlin uit Groot-Brittannië.

Vierde goud Lavreysen

In de eerste race hield Lavreysen het tempo al vroeg hoog. De geblokte Richardson kwam in de slotmeters nog dichtbij, maar niet meer voorbij Lavreysen. In race twee bulderde Lavreysen met overmacht langs de Australiër naar zijn tweede olympische goud op de individuele sprint.

Bekijk hier de twee races van Lavreysen:

"Ik heb me echt super gevoeld, niks fout gedaan, geweldig", zei Lavreysen. En dat tegen de razendsnelle Australische Richardson die eigenlijk de enige echte bedreiging was voor de Nederlanders. "Ik heb in de afgelopen vier jaar niet vaak verloren, maar als ik verloor, was het van hem. Ik heb er twee lange ritten van willen maken, zodat zijn snelheid eruit ging."

Lavreysen is in de vorm van zijn leven, bevestigt hij. "Het is onwerkelijk. Dat het lukt, is fantastisch. Mijn vierde goud", stamelde 'De Lichtflits uit Luyksgestel'.

'Super' Lavreysen glundert na gouden medaille: 'Mijn vierde goud, ongelooflijk'

Lavreysen had met niets minder dan olympisch goud genoegen genomen. Als regerend wereldkampioen - sinds 2019 - was hij de topfavoriet voor de titel in Parijs. In Frankrijk fietst Lavreysen zelfs voor drie gouden medailles: op de teamsprint, de sprint en de keirin.

Eerder deze week pakte Lavreysen met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg olympisch goud op de teamsprint. Met individueel sprintgoud komt 'Harrie's hattrick' - zoals het doel van drie keer goud is gaan heten - weer een stapje dichterbij. Het keirintoernooi begint zaterdag en eindigt met de finale op zondag.

"Ik probeer er zelf niet te veel aan te denken. Race voor race. Eerst vandaag genieten en dan zien we het zondag wel."

Geen brons Hoogland

De strijd om het brons was minstens zo spannend als die om het goud. De andere Nederlandse medaillekandidaat Jeffrey Hoogland verloor de strijd om het brons in een beslissende derde race van de Brit Jack Carlin.

Nadat de eerste race door de Brit was gewonnen en de tweede race door Hoogland, moest een allesbeslissende derde duel uitmaken wie brons zou pakken. Maar de race werd na een paar rondjes aftasten gestopt toen Carlin onbehouwen omhoog stuurde en Hoogland raakte.

Carlin rijdt tegen Hoogland aan in de strijd om het brons

Even werd gedacht dat de Brit een straf zou krijgen en niet meer mocht starten, omdat hij eerder in het sprinttoernooi ook al een dergelijke gele kaart had gehad, maar zo ver kwam het niet. In de herstart haalden ze de finish wel en werd Hoogland op de streep met een half wiel lengte verslagen.

Geen medaille dus voor Hoogland, nadat hij op de Spelen van Tokio nog naar het zilver was gereden. Toen verloor hij de finale van Lavreysen.

Bekijk hier de drie races van Hoogland:

Tussen alle medailleduels van de sprintende mannen door was er meer Nederlands succes. Zo reden Lisa van Belle en Maike van der Duin tot ieders verrassing naar het brons op de koppelkoers.

Bij het individuele sprinttoernooi van de vrouwen lukte het Hetty van de Wouw, die gisteren nog zilver won op de keirin, zich te plaatsen voor de achtste finales. Het verschil met de Nieuw-Zeelandse Shaane Fulton was 0,001 seconde.

Voor Steffie van der Peet is het sprinttoernooi voorbij. Op de keirin kwam ze gisteren nog hard ten val en vandaag belandde ze eerder op de dag al in de herkansingen. Die overleefde ze nog, maar in de race voor een plek in de achtste finales verloor ze opnieuw en moest ze voor de tweede keer een herkansing rijden. Daarin was de regerend olympisch kampioene Kelsey Mitchell te sterk.

Advertentie via Ster.nl