NOS Wielrennen

Lavreysen dominant naar halve finales, Hoogland plaatst zich met meer moeite

De gouden baansprinters Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland hebben zich bij de Olympische Spelen in Parijs allebei geplaatst voor de halve finales van het individuele sprinttoernooi, al had Hoogland het verrassend zwaar.

Eerder op het toernooi wonnen Lavreysen en Hoogland samen met Roy van den Berg al goud op de teamsprint, nadat ze dat op de vorige Spelen in Tokio ook al deden. Lavreysen (13) en Hoogland (9) hebben bij elkaar opgeteld ook 22 wereldtitels bemachtigd.

Toch kon Hoogland niet imponeren tegen de 25-jarige Hamish Turnbull, die zowaar de eerste sprint won. Hoogland zette al vroeg aan en maakte er een lange sprint van. Zijn Britse tegenstander had zich echter goed voorbereid en deelde zijn inspanning perfect in. Na de laatste bocht schoot Turnbull langs Hoogland, waardoor hij 1-0 voor stond.

Hoogland moet zich herpakken

In de tweede race wist Hoogland wel te winnen, na opnieuw een lange sprint. Turnbull kwam er nog hard aan, maar verloor met zeven duizendsten van een seconde: 1-1.

In de allesbepalende derde wedstrijd deed Hoogland wat hij moest doen. De 31-jarige sprinter won na een flinke krachtsinspanning van zijn tegenstander, waardoor hij naar de halve finales gaat.

Hoogland werd verrast in eerste sprint: 'Ik dacht eigenlijk dat ik alles goed deed'

In de halve finale treft Hoogland een van de beste sprinters ter wereld: Matthew Richardson.

Lavreysen dominant

Lavreysen plaatste zich ook, maar bij de man uit Luyksgestel ging het een stuk gemakkelijker. Na twee dominante sprints versloeg hij, zoals verwacht, Mateusz Rudyk. De Pool plaatste zich via de herkansingen voor de kwartfinales, nadat hij eerder had verloren van Hoogland.

De Brabander maakte het niet spannend en liet niets heel van zijn Poolse concurrent.

Vrijdag komen Lavreysen en Hoogland opnieuw in actie in de halve finales, die om 14.40 uur gepland staan.

Baansprinter Lavreysen maakt indruk in de kwartfinales: "Reed op zich best zuinig"

Advertentie via Ster.nl