Prinses Laurentien
NOS Nieuws

'Ambtenaren melden grensoverschrijdend gedrag van prinses Laurentien'

Bij het ministerie van Financiën zijn meldingen binnengekomen van grensoverschrijdend gedrag van prinses Laurentien, schrijft het AD op basis van gesprekken met ingewijden. Prinses Laurentien zou ambtenaren "onbehoorlijk hebben bejegend".

Het ministerie bevestigt dat "de emoties wel eens zijn opgelopen" en dat "een aantal van onze collega's" daarvan mondeling melding heeft gedaan. Het ministerie laat daarbij in het midden of het om prinses Laurentien gaat.

Volgens het AD spreken ingewijden "zonder enige twijfel over grensoverschrijdend gedrag".

Stichting (Gelijk)waardig Herstel

Prinses Laurentien begon naar aanleiding van de toeslagenaffaire, waarbij tienduizenden ouders hun kinderopvangtoeslag kwijtraakten of moesten terugbetalen, een stichting om die ouders en kinderen te helpen.

Haar Stichting (Gelijk)waardig Herstel (SGH) werkt daarvoor samen met het ministerie van Financiën, dat verantwoordelijk is voor het oplossen van de problemen van de slachtoffers. Het zou op de werkvloer van het ministerie regelmatig uit de hand zijn gelopen.

De stichting schrijft in een reactie te betreuren dat "wederom anonieme ambtenaren" de herstelaanpak van SGH in een kwaad daglicht zetten en noemt de meldingen "lasterlijke beschuldigingen" aan het adres van de prinses.

Oud-Kamerlid Gert-Jan Segers, voorzitter van de raad van toezicht van de stichting, noemt de beschuldigingen misplaatst: "Dit doet absoluut geen recht aan wie zij is, hoe wij haar hebben leren kennen en hoe ze samenwerkt. (...) We zijn zeer teleurgesteld in deze anonieme ambtenaren die drukker zijn met kwaadspreken over anderen dan met het rechtsherstel voor benadeelde ouders van de toeslagenaffaire."

"Als mensen zich onprettig voelen, dan kun je daarover in gesprek. Maar anoniem bij het AD melden en zeggen dat er van alles aan de hand is zonder een voorbeeld te noemen van een situatie: daar kunnen we niet zoveel mee", reageert woordvoerder Frederike van Urk van de stichting van prinses Laurentien.

Onlangs is er een nieuwe overeenkomst getekend tussen de stichting en het ministerie, zegt Van Urk. Ook dat wijst er volgens haar op dat de samenwerking met het ministerie goed verloopt.

Van Urk zegt dat de motivatie van de anonieme bronnen niet ligt bij het herstel van de ouders. "Elke dag dat ouders langer moeten wachten, emotioneel en financieel, is er een te veel. Die moeten gewoon gecompenseerd worden voor wat hen is aangedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl