Staatssecretaris De Vries en NSC-leider Omtzigt
NOS Nieuws

Kamer wil onder voorwaarden door met 'methode-Laurentien' voor gedupeerden toeslagenaffaire

  • Jorn Jonker

    politiek verslaggever

  • Jorn Jonker

    politiek verslaggever

De Tweede Kamer wil onder voorwaarden door met de methode die prinses Laurentien heeft bedacht om slachtoffers van de toeslagenaffaire te compenseren. In de Kamer is brede waardering voor haar stichting Gelijkwaardig Herstel, maar er worden wel voorwaarden gesteld aan de bedragen die ze uitkeert.

Een brede groep partijen heeft het kabinet gevraagd om voor de zomervakantie het werken met deze methode weer op te pakken en op te schalen. Wel wordt daarbij de eis gesteld dat de stichting voortaan moet voldoen aan de aanbevelingen uit een evaluatie van het ministerie van Financiën.

Dat betekent dat er strengere eisen worden gesteld aan hoe deze stichting belastinggeld uitgeeft. Er mag bijvoorbeeld geen geld meer uitgekeerd worden voor zaken die iemand heeft meegemaakt voorafgaand aan de tijd dat iemand gedupeerde werd van de toeslagenaffaire.

Ook mag er niet twee keer compensatie worden gegeven voor dezelfde nare gebeurtenis. Dat gebeurde wel, bleek uit de evaluatie. En zo werden er nog meer aanbevelingen gedaan om het werk van de stichting beter uitlegbaar te maken.

De Tweede Kamer ondersteunt daarmee wat demissionair staatssecretaris De Vries (Toeslagen) toch al van plan was: doorgaan met de 'methode-Laurentien' maar met strengere voorwaarden. De Vries onderhandelt nog met de stichting over die voorwaarden. "Daarover zijn we al in gesprek. En ik verwacht dat we daar snel uit kunnen komen. Dat is belangrijk voor de ouders."

De VVD-bewindsvrouw zei in het debat blij te zijn met de stichting maar noemde het "slecht uitlegbaar" dat er geld uitgekeerd is voor gebeurtenissen die voor de toeslagenaffaire speelden. En ze hield de Kamer voor dat doorgaan met deze methode extra uitgaven betekent. De PVV plaatste daar vraagtekens bij, omdat kiezen voor deze route volgens deze partij een besparing zou kunnen betekenen op de herstelroute van de overheid.

'Slak die afremt in de bocht'

Over de herstelroute van de overheid hadden de meeste Kamerleden geen goed woord over. Gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen 30.000 euro, maar als ze meer schade hebben geleden, dan konden ze altijd al aankloppen bij de Commissie Werkelijke Schade.

Omdat die door de overheid opgetuigde commissie traag werkt en veel weerstand bij ouders oproept, doopte Pieter Omtzigt (NSC) die in het debat om tot 'Commissie Werkelijke Schande'. ChristenUnie-Kamerlid Grinwis zei dat de commissie werkt met een tempo "van een slak die afremt in de bocht".

Des te meer reden voor de Kamerleden om blij te zijn met de onafhankelijke Stichting Gelijkwaardig Herstel, al is die volgens de staatssecretaris duurder en moeten er dus nog strengere eisen aan worden gesteld. De Kamerleden deelden wel een tik uit aan de staatssecretaris omdat de proef met deze herstelroute is stopgezet na de evaluatie, wat tot veel onzekerheid leidt bij toeslagenouders die hun hoop hadden gevestigd op deze route.

PVV-Kamerlid Mulder vond dat er onterecht hoop was gewekt bij ouders. De afspraak was dat er eerst een beperkte proef gedaan zou worden met deze herstelroute. Er zouden maximaal 300 mensen mee mogen doen en daarna zou er gekeken worden wat voor lessen er getrokken konden worden.

Duizenden aanmeldingen

Maar nu er al meer dan tweeduizend aanmeldingen voor de herstelroute van de stichting zijn, durft niemand meer de hoop van deze ouders af te pakken, zei de PVV'er. Aanwezige ouders bij het debat bevestigden dat niemand ze vooraf had verteld dat het bij deze herstelroute gaat om een proef die ook wel eens stopgezet zou kunnen worden.

Staatssecretaris De Vries zegde Omtzigt toe dat ze haar best doet om snel een oplossing te vinden voor de ouders die zich al hadden aangemeld bij de Stichting Gelijkwaardig Herstel, maar die het traject nog niet hadden afgerond toen uit een evaluatie bleek dat de herstelroute duurder was en op punten niet uitlegbaar was volgens ambtenaren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl