Imane Khelif in Parijs
NOS Sport

Veelbesproken Khelif bereikt onder luid gejuich olympische boksfinale

Boksster Imane Khelif heeft op de Olympische Spelen in Parijs de finale bereikt in de klasse tot 66 kilogram. De veelbesproken Algerijnse werd na een dominant optreden unaniem aangewezen als winnaar.

De 25-jarige Khelif was al zeker van een medaille, de eerste ooit voor een Algerijnse vrouw in haar sport. Vrijdag gaat Khelif de ring in voor het hoogst haalbare: olympisch goud.

Na een eerdere partij tegen de Italiaanse Angela Carini, die al na 46 seconden huilend opgaf, werd Khelif een van de meestbesproken sporters van de Spelen.

De reactie van Carini gaf aanleiding tot speculatie over het geslacht van Khelif, die bij de geboorte als vrouw werd aangemerkt en zich als vrouw identificeert. In 2023 werd Khelif, die in 2022 op de WK zilver won, ineens gediskwalificeerd van het WK, een evenement van de International Boxing Association (IBA).

Het besluit van de IBA uit 2023 werd zwaar bekritiseerd door het IOC, dat het "willekeurig" en niet transparant achtte. Het IOC zette die organisatie in juni 2023 buitenspel vanwege corruptie en liet Khelif toe tot de Olympische Spelen.

Imane Khelif viert de overwinning in de boksring

Voor de halve finales verhuisde het bokstoernooi naar het Stade Roland Garros, waar afgelopen weekend nog de tennisfinales plaatsvonden. De tribunes liepen dinsdagavond vol voor de partij van Khelif, die door uitzinnige fans met Algerijnse vlaggen werd toegejuicht.

Tegen Janjaem Suwannapheng uit Thailand kwam Khelif niet in de problemen. Na drie dominante rondes werd de Algerijnse unaniem aangewezen als winnaar.

Suwannapheng bedankte het publiek met een rondje applaus, waarna Khelif opstond voor een vreugdedans in de ring.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl