Handbalsters uitgeschakeld in kwartfinales ondanks droomstart tegen Denemarken

Handbalsters stuiten op fenomenale Deense keepster en zijn uitgeschakeld in kwartfinale

Het is de handbalsters niet gelukt om zich te plaatsen voor de halve finales op de Olympische Spelen. Nederland gaf een vroege voorsprong tegen Denemarken uit handen en kon daarna niet meer langszij komen: 29-25.

Net als in Tokio werden de kwartfinales het eindstation voor de Nederlandse handbalsters. Het vooraf uitgesproken doel was juist om in Parijs wél bij de beste vier te horen.

Superstart

Nederland begon uitstekend aan de wedstrijd. Bo van Wetering maakte indruk en scoorde vijf keer uit vijf schoten. Keepster Yara ten Holte hield op haar beurt vijf minuten lang haar doel schoon. In de beginfase had Nederland zo een voorsprong van vier doelpunten op Denemarken, dat op het afgelopen WK derde werd.

De eerste tekenen van verval waren echter snel zichtbaar. Nederland kreeg drie strafworpen tegen in de eerste tien minuten en incasseerde ook diverse tijdstraffen. Denemarken kwam er steeds beter doorheen, terwijl Oranje in de aanval niet meer kon toeslaan.

Handbalsters hebben het lastig tegen Denemarken

Bij rust stond het 11-10, in het voordeel van Denemarken.

Voorsprong Denemarken

Aan het begin van de tweede helft bleef het momentum aan Deense zijde. Het gat tussen de twee ploegen werd steeds groter, totdat Angela Malestein de 15-11 wist te maken. Enkele minuten later scoorde ze nog met een fraai lobje en ook Van Wetering kwam weer aan scoren toe.

Nederland verkleinde de marge tot twee doelpunten achterstand en aanvallend ging het steeds beter.

Tamara Haggerty in een fysiek duel met Rikke Iversen

Sterspeelster Estavana Polman kon de marge terugbrengen naar één doelpunt, maar miste. Het was tekenend voor haar wedstrijd. Uit haar eerste zeven schoten, wist ze maar één keer te scoren. De frustratie was goed zichtbaar op haar gezicht. Vlak daarna scoorde de Denen na een strafworp.

Polman moest zich herpakken om het team langs Denemarken te helpen. Ze scoorde haar tweede, maar stuitte een stuk vaker op Althea Reinhardt, de sterk keepende doelvrouw van Denemarken. De ene na de andere bal hield ze tegen.

Denemarken wint

Mentaal was Oranje zichtbaar geknakt, zelfs met twee vrouwen meer (door straffen aan Deense zijde), werd er niet meer gescoord in de laatste minuten.

Waar Ten Holte in het begin van de wedstrijd cruciaal was voor Nederland, was Reinhardt dat in het eind van de wedstrijd voor Denemarken, dat uiteindelijk met 29-25 won en zich heeft geplaatst voor de halve finale.