Handbalsters zijn ook Hongarije de baas, keepster Duijndam met zak ijs tegen wang

Handbalsters verslaan ook Hongarije, pijnlijke botsing Duijndam

De Nederlandse handbalsters hebben ook hun laatste wedstrijd in de groepsfase gewonnen. Dankzij een 30-26 overwinning op Hongarije zijn ze geëindigd op de tweede plaats van poule B achter Frankrijk.

Dankzij de eerdere winst op Brazilië had Nederland zich al verzekerd voor een plek in de kwartfinales.

De ervaren Estavana Polman was er toch bij, zij raakte in de vorige wedstrijd geblesseerd aan haar pink. Keepster Rinka Duijndam moest in de tweede helft geblesseerd naar de kant na een harde botsing met de Hongaarse aanvalster Anna Albek.

Voorsprong

Oranje begon net als tegen Brazilië wat stroef. Door fouten in de dekking aan beide kanten ging de stand lang gelijk op. Na een kwartier begon het beter te lopen bij de Nederlandse ploeg en kwam het team op een voorsprong van vier punten.

Estavana Polman

Door balverlies in de eigen aanval gaf Nederland het vervolgens weg en kroop Hongarije weer dichterbij. Een belangrijke rol was weggelegd voor keepster Duijndam, die erin kwam voor Yara ten Holte. Zij was haast niet te passeren.

Na een wat rommelige eerste helft leidde Nederland met een 19-16 voorsprong, mede dankzij vijf treffers van Lois Abbingh.

Lois Abbingh maakte voor rust vijf treffers

In de tweede helft nam Nederland wat minder risico, maar daardoor werd ook het tempo uit de aanval gehaald. Keepster Blanka Biro, tweevoudig Hongaars handbalster van het jaar, stopte meerdere schoten - waaronder opnieuw een penalty van Angela Malenstein.

Botsing

Met minder dan een kwartier te gaan raakte Duijndam na een botsing met Albek - die na haar rake schot snoeihard doorliep - geblesseerd. Met ijs tegen haar wang nam de 26-jarige plaats op de bank; Ten Holte kwam weer in het veld.

Qua doelpunten ging het in de tweede helft gelijk op, maar Oranje bleef aan de goede kant van de score staan.

De kwartfinales beginnen dinsdag 6 augustus. Daarin zal Nederland een tegenstander uit Scandinavië treffen: Noorwegen, Zweden of Denemarken. Die ploegen spelen vanavond nog hun laatste groepswedstrijd.