Michel van den Heuvel op de tribune
NOS SportAangepast

Van den Heuvel met Belgische hockeyers uitgeschakeld, geen prolongatie olympische titel

De Nederlandse bondscoach Michel van den Heuvel is met de Belgische hockeymannen uitgeschakeld op de Olympische Spelen. In de kwartfinales was Spanje met 3-2 te sterk voor de regerend olympisch kampioen.

De Spanjaarden worden gecoacht door Max Caldas, voormalig bondscoach van de mannen en vrouwen van Oranje. Spanje treft in de halve finales Nederland, dat later op zondag Australië met 2-0 klopte.

Vijftien wedstrijden

Net als in Tokio moesten de Belgen met Spanje afrekenen om zich te plaatsen voor de halve finales. De voorgaande vijftien wedstrijden had België gewonnen. Maar vandaag ging het mis.

Spanje opende pas in het derde kwart de score, waarna België direct gelijkmaakte. In het vierde kwart liepen de Spanjaarden uit naar 3-1, mede omdat België de keeper in de slotfase had gewisseld voor een veldspeler.

De Belgische hockey Antoine Kina baalt na de uitschakeling

Het lukte de Belgen daarna om uit een strafcorner de achterstand te verkleinen dankzij een hard schot van Alexander Hendrickx, de topspeler van Pinoké: 3-2. Toen de zoemer ging kreeg België toch nog een strafcorner, tot verbazing van de Spanjaarden die al aan het juichen waren. Maar Hendrickx miste en dus kon de ploeg van bondscoach Caldas alsnog feestvieren.

Van den Heuvel was in Tokio assistent-trainer van België en werd daarna bondscoach. Onder leiding van Van den Heuvel raakte België in 2023 ook de wereldtitel al kwijt. Komend seizoen is de 60-jarige hockeycoach werkzaam bij hoofdklasseclub Bloemendaal.

Groot-Brittannië uitgeschakeld

Voor Groot-Brittannië zijn de Spelen geëindigd in een dramatische exit. India kreeg al vroeg in de wedstijd (17de minuut) een rode kaart en moest met tien man verder. Desondanks opende India de score uit een strafcorner, waarna het nog voor rust 1-1 werd.

De Engelse hockeyers troosten elkaar, na dramatisch verlies van India

Die stand bleef - ondanks de man-minder-situatie - op het scorebord staan en dus volgden er shoot-outs, die het Indiase team beter nam. India speelt dinsdag in de halve finales tegen Duitsland, dat met 3-2 te sterk was voor Argentinië, de olympisch kampioen van 2016.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl