Jelle Snippe op de Olympische Spelen
NOS SportAangepast

Judoka's voor het eerst sinds 1984 zonder individuele medaille: ook exit Snippe en Kamps

De individuele toernooien van judoka's Jelle Snippe en Marit Kamps zitten erop. Hun vroegtijdige uitschakelingen betekenen dat Nederland voor het eerst sinds 1984 geen individuele judomedaille heeft behaald op de Olympische Spelen.

Snippe verloor in de eerste ronde van de Tsjech Lukas Krpalek, de regerend olympisch kampioen. Marit Kamps won haar eerste ronde wel, maar werd in de achtste finales verslagen door de Israëlische Raz Hershko.

Regerend kampioen

Snippe, nummer dertien op de wereldranglijst in de klasse voor mannen boven 100 kilogram, had een zeer lastige eerste tegenstander. Krpalek werd in 2016 olympisch kampioen bij de mannen tot 100 kilogram, en deed dat kunstje in 2021 nog eens over, maar dan bij de mannen boven 100 kilogram.

Krpalek staat momenteel elfde op de wereldranglijst en is een van de outsiders voor een nieuwe olympische titel in Parijs.

Snippe begon redelijk aan de wedstrijd, maar kreeg na een kleine twee minuten toch waza-ari tegen. Krpalek gooide de Nederlander op diens zij met een goed uitgevoerde offerworp.

Copy-paste een kleine minuut later. Krpalek gaat opnieuw voor een offerworp, Snippe heeft opnieuw geen antwoord en landt opnieuw op zijn zij. Een tweede waza-ari, en dat staat gelijk aan ippon: einde partij en dus einde toernooi voor Snippe.

Kamps ook uitgeschakeld

Voor Kamps was er na de eerste ronde wel nog hoop. In de klasse voor vrouwen boven 78 kilogram versloeg ze de Oekraïense Khrystina Homan, de nummer 44 op de wereldranglijst. Kamps staat zelf zestiende op de wereldranglijst.

In de achtste finales nam ze het vervolgens op tegen de Israëlische Raz Hershko, de nummer twee op de wereldranglijst.

Hershko kon Kamps niet direct goed vloeren, maar door een goed uitgevoerde worp kreeg ze halverwege de wedstrijd wel waza-ari. Aansluitend nam ze Kamps in de houdgreep.

Kamps wilde nog ontsnappen, maar slaagde niet in haar opzet. Na tien seconden houdgreep scoorde Hershko haar tweede waza-ari, einde wedstrijd dus.

Wat zie je als je judo kijkt? Henk Grol laat het zien in NOS Sportschool
Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl