NOS Sport

Biles ook koningin van de meerkamp in Parijs, Visser wordt tiende

Turnster Simone Biles heeft in Parijs ook olympisch goud op de meerkamp te pakken. Het is haar zesde olympische titel uit haar carrière. Dinsdag won ze met Team USA ook al de landenfinale.

De Amerikaanse koningin van het turnen kwam in de meerkampfinale tot 59,131 punten. De Braziliaanse Rebeca Andrade (57,932) en Biles' landgenote Sunisa Lee (56,465) volgden op ruime afstand.

Visser tiende

Naomi Visser, de enige Nederlandse deelneemster aan de finale, eindigde als tiende met 53,965 punten. Visser had zich als zeventiende voor meerkampfinale geplaatst en verbeterde zich dus flink ten opzichte van de kwalificatie.

"Ik ben echt superblij, ik denk dat dit één van mijn betere wedstrijden was", zei ze na afloop.

Haar beste oefening was brug met ongelijke leggers (14,266). Op sprong liet ze punten liggen (12,966). Balk resulteerde in een score van 13,333 punten en op vloer noteerde de 22-jarige turnster 13,400 punten.

Eythora Thorsdottir, die in Parijs ontbreekt vanwege een gebroken voet, was met haar negende plek op de Spelen van 2016 Rio de beste Nederlandse meerkampster ooit in een olympische finale. De eindstrijd in Brazilië werd gewonnen door Biles.

Briljantie van Biles

Iedereen in de Bercy Arena en daarbuiten keek donderdagavond vooral naar de 27-jarige Biles. Vijf jaar na haar gouden medaille van Rio stapte de 1,44 meter grote Amerikaanse in Tokio met mentale problemen vroegtijdig uit het toernooi.

In Parijs presteerde ze onder toeziend oog van IOC-voorzitter Thomas Bach weer vol zelfvertrouwen. Ondanks een mindere oefening op de brug met ongelijke leggers (ze had met 13,733 bijna een vol punt achterstand op Andrade) haalde ze op de drie overige toestellen hoge scores.

Op balk kwam ze tot 14,566, op sprong tot 15,766. Op haar laatste toestel, vloer, had ze een score van 13,868 nodig om Andrade in de rangschikking voorbij te gaan. Daarin slaagde ze ruimschoots: 15,066.

Voor de balkoefening van Simone Biles stond een leger fotografen klaar.

Met een grote glimlach verzekerde Biles zich daarmee van haar zesde gouden olympische medaille. Haar totaal staat op negen plakken. Met gepaste trots hield ze na afloop een kettinkje omhoog met een hangertje van een geit, oftewel GOAT: Greatest Of All Time.

Gisteren was al de meerkampfinale van de mannen. De Japanse turner Shinnosuke Oka veroverde daarbij het goud. De Nederlander Casimir Schmidt eindigde als dertiende, Frank Rijken werd 22ste.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl