NOS Sport

Tweede Nederlandse roeigoud in Parijs: vrouwen vier-zonder de beste na zinderende race

Tweede Nederlandse roeigoud in Parijs: vrouwen vier-zonder de beste na zinderende race

Het scheelde heel weinig, maar de tweede olympische titel voor de Nederlandse roeiploeg is binnen: de roeisters van de vier-zonder hebben goud gepakt.

Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra versloegen op het water van Vaires-sur-Marne in een spannende finale nipt Groot-Brittannië. Op de finish was het verschil 0,18 seconde. Nieuw-Zeeland pakte het brons.

De Nederlandse hoop op roeigoud in Parijs was gevestigd op onder anderen Oldenburg, Drenth, Offereins en Boonstra, die op de afgelopen WK in 2023 al de wereldtitel grepen.

Na het goud van de mannen dubbelvier is met dit tweede roeigoud de doelstelling die bondscoach Eelco Meenhorst vooraf had gesteld voor de Spelen van Parijs gehaald. Twee keer goud, daar mikten de roeiers op. Nooit eerder lukte het Nederland om op één olympisch roeitoernooi twee gouden medailles te winnen.

Roeisters vier-zonder na olympisch goud: 'We dachten: niet wéér die Britten'

De Nederlandse vrouwen namen al vanaf de start de leiding in de race met een halve bootlengte voorsprong op de Britse en Nieuw-Zeelandse concurrenten. Met nog 500 meter te gaan waren Groot-Brittannië en Nederland weggeroeid van de rest van het veld en bleven ze continu dicht bij elkaar in de buurt.

Zo dicht bij elkaar dat vaak moeilijk te zien was wie op kop lag. Als de punt van de Nederlandse boot vooruit ging, schoot de punt van de Britse boot er weer langs. En andersom.

Een scenario als in de dubbelvier bij de vrouwen, die gisteren in de allerlaatste meter werden verslagen door de Britten, leek zich opnieuw te ontvouwen. Maar nu was het Nederland dat net meer over had. Op de streep was het verschil 0,18 seconden.

Op de zesde dag van het olympisch roeitoernooi is de gouden medaille van de vier-zonder een opsteker voor de Nederlandse roeiploeg. Enkele minuten voordat de vrouwen naar de titel roeiden, lukte het Melvin Twellaar en Stef Broenink in de dubbeltwee niet om hun favorietenrol waar te maken. Roemenië verraste met goud.

De roeisters van de dubbeltwee Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis slaagden er niet in om een medaille te pakken. Zij finishten als vierde.

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl