NOS Sport

Foiler Van Opzeeland en 49erFX-duo Van Aanholt/Duetz raken koppositie kwijt

Foiler Luuc van Opzeeland is vandaag op de Olympische Spelen zijn koppositie kwijtgeraakt. Ook het 49erFX-duo Odile van Aanholt en Annette Duetz hield de eerste plaats niet vast. Zij zagen Sarah Steyaert en Charline Picon uit Frankrijk aan zich voorbij gaan.

In de 49er haalden Bart Lambriex en Floris van der Werken de medalraces niet. Foiler Sara Wennekes begon en eindigde aan de dag als nummer vijftien in het klassement.

Van Opzeeland zakte van de eerste naar de vierde plek bij de foilers. Vooral zijn tweede race van de dag viel tegen. Van Opzeeland kwam in contact met de Duitser Sebastian Kördel en werd laatste.

De botsing met Kördel had grote gevolgen. Opzeelands foil (draagvleugel) werd onder zijn surfboard geraakt, waardoor alle instellingen in de war raakten. Met een 'kromme' foil kwam Van Opzeeland in de daaropvolgende races niet verder dan een 11e en een 14e plaats.

Van Opzeeland over zijn bewogen zeiltoernooi: 'Enorme klapper, heel frustrerend'

De botsing met Kördel en een ander incident met een Poolse tegenstander werden door Van Opzeeland onder de aandacht van de jury gebracht. Beide protesten werden echter afgewezen.

Morgen staan er voor van Opzeeland nog een aantal reguliere klassementswedstrijden op het programma, waarna vrijdag de medalraces volgen. Bij het foilen geldt dat de leider van het klassement al zeker is van een medaille, want die plaatst zich direct voor de finale van de medalraces.

Van Aanholt/Duetz

Van Aanholt en Duetz eindigden achtereenvolgens als zestiende, vierde en veertiende. De Nederlandse vrouwen hadden dinsdag de leidende positie teruggepakt van het Franse duo Steyaert en Picon.

Van Aanholt en Duetz balen na mindere dag: 'Dit is niet ons niveau'

Als nummers twee hebben Van Aanholt en Duetz in de medalraces van morgen nog altijd uitzicht op goud. In de medalraces van de 49erFX-klasse tellen de punten dubbel. De achterstand ten opzichte van de Franse koplopers is slechts twee punten. De duo's uit Zweden en Noorwegen zitten de Nederlanders anderzijds nog op de hielen.

Na de zeildag overheerste toch de teleurstelling bij het Nederlandse duo. "Dit is niet het niveau waarop we willen zeilen", zei Van Aanholt. "Dat doet pijn. Maar we zitten nog steeds in een positie dat we goud kunnen winnen, dat is supercool."

Lambriex/Van der Werken niet naar medalrace

Bart Lambriex en Floris van der Werken begonnen in de 49er-klasse als tiende aan de dag en hadden goede resultaten nodig om nog uitzicht te houden op een medaille. Maar bij aanvang van de eerste race ging het helemaal mis voor het duo. Hun boot sloeg om en ze eindigden als dertiende.

In hun tweede en laatste race van de dag herstelden Lambriex en Van der Werken zich knap en wisten ze te winnen. Toch was het in eerste instantie niet genoeg voor plaatsing voor de medalrace. Dat leek een enorme deceptie voor het duo, dat de laatste jaren domineerde in hun klasse.

Later bleek dat het duo door diskwalificatie van China tóch mag uitkomen in de medalraces. Dat wisten ze na de race nog niet, dus reageerden ze voor de camera van de NOS nog teleurgesteld.

Deceptie Lambriex/Van der Werken in 49er: 'Gaat even duren om dit te kunnen slikken'

"We hebben deze week heel veel fouten gemaakt", zei Lambriex. "En veel meer dan we normaal doen. Dat is ontzettend zuur. We werken ons hele leven al naar dit moment toe. Dan is dit de slechtst mogelijke manier de week af te sluiten."

"Je wordt gewoon keihard afgestraft op het moment dat je niet op je allerbest bent. Dat waren wij nu helaas niet en dat doet gewoon heel veel pijn. Het gaat wel even wat tijd kosten om deze te slikken."

Volg de Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl