In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Opnieuw celstraffen voor ongeregeldheden na wedstrijd FC Twente-Hammarby

De rechtbank in Almelo heeft vandaag opnieuw zes relschoppers veroordeeld tot een cel- of werkstraf. Vier mannen moeten twee tot drie maanden de cel in. Twee anderen kregen een werkstraf van 240 uur opgelegd met een voorwaardelijke gevangenisstraf van een tot drie maanden.

Daarnaast mogen de voetbalfans vijf jaar lang niet meer in een straal van 500 meter rond het stadion in Enschede komen.

Tientallen supporters gingen op 27 juli vorig jaar fans van het Zweedse Hammarby te lijf op de hoofdtribune in De Grolsch Veste. Twintig mannen werden herkend op camerabeelden en voor de rechter gedaagd op verdenking van openlijke geweldpleging en een poging tot mishandeling.

FC Twente legde de verdachten vlak na de rellen al een stadionverbod op. Twee weken geleden eiste het Openbaar Ministerie celstraffen van drie tot vierenhalve maand. De straf van de rechtbank valt dus lager uit dan de eis van justitie, meldt regionale omroep Oost.

Eerdere veroordelingen

Een week geleden veroordeelde de rechtbank ook al tien FC Twente-supporters tot een werk- of celstraf voor de ongeregeldheden na het duel in de UEFA Conference League. De rechter legde hen werkstraffen op van 100 tot 240 uur en celstraffen van één tot twee maanden.

Of supporters een werk- of celstraf kregen opgelegd hing volgens de rechter af van de mate van geweld die zij gebruikten en of de mannen voorbereid waren op eventuele rellen. Bijvoorbeeld door een bivakmuts of gebitsbescherming mee te nemen naar het stadion.

"Dat supporters van een club die te gast zijn op dergelijke wijze worden belaagd is volstrekt onacceptabel", zo zegt de rechtbank in het vonnis. "Het geweld moet heel beangstigend zijn geweest. Niet alleen voor de supporters van Hammarby die werden aangevallen, maar ook voor FC Twente-supporters die zich op de hoofdtribune bevonden, waaronder ouders met kinderen."

Na vandaag staat de teller van veroordeelde relschoppers voor de ongeregeldheden na deze wedstrijd op zeventien. Eerder kreeg een fan al eens een taakstraf van 40 uur opgelegd. Drie strafzaken werden op het laatste moment uitgesteld en zullen op een later moment volgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl