Het ging mis op de tribune na de wedstrijd tussen Twente en Hammarby IF
In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Cel- en werkstraffen voor relschoppers FC Twente-Hammarby

Tien relschoppers die zich vorig jaar in Enschede misdroegen na de Conference League-wedstrijd van FC Twente tegen het Zweedse Hammarby IF krijgen cel- of werkstraffen. De werkstraffen variëren van 100 tot 240 uur. De mannen die veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf, moeten een tot twee maanden de cel in.

De vijf mannen die "voorbereid" waren op rellen, bijvoorbeeld door het meenemen van een bivakmuts of gebitsbescherming, krijgen celstraffen. De rest een lagere straf, oftewel een werkstraf.

Daarnaast mogen de tien veroordeelden vijf jaar lang niet in een straal van vijfhonderd meter rond het stadion in Enschede komen op het moment dat FC Twente speelt.

Spoor van geweld

Tientallen supporters gingen op 27 juli vorig jaar op de hoofdtribune in De Grolsch Veste fans van Hammarby te lijf. Twintig mannen werden herkend op camerabeelden en voor de rechter gedaagd. FC Twente legde de verdachten vlak na de rellen al een stadionverbod op. Het Openbaar Ministerie eiste celstraffen tot vierenhalve maand en gebiedsverboden van vijf jaar.

De rechter was volgens omroep Oost fel over de acties van de FC Twente-aanhang: "Jullie hebben een spoor van geweld getrokken. Er is een tribune met nietsvermoedende gasten onder wie kinderen bestormd."

Mishandeling

Volgende week velt de rechter nog een oordeel over de resterende vermeende relschoppers. Deze mannen worden verdacht van poging tot zware mishandeling. Tegen hen is tussen de drie en vierenhalve maand cel geëist.

Advertentie via Ster.nl