Aanleg van warmtenet in Den Haag
NOS Nieuws

Toezichthouder gaat onderzoek doen naar winstmodel van warmteleveranciers

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat extra onderzoek doen naar het winstmodel van een aantal warmteleveranciers. De toezichthouder wil zo huishoudens beter beschermen tegen mogelijke onredelijke tarieven die leveranciers vragen.

Huishoudens die zijn aangesloten op een warmtenet kunnen niet zelf kiezen van welke leverancier zij hun warmte afnemen. Omdat er dus ook geen concurrentie mogelijk is, reguleert de ACM de prijzen voor de warmtenetten.

Maximumtarieven

Op basis van de gasprijs van 1 januari in het komende jaar stelt de ACM jaarlijks een maximumtarief vast voor leveranciers. Dit is wettelijk vastgesteld, zodat het warmtenet betaalbaar blijft ten opzichte van huishoudens met gas.

Warmtenetten moeten een belangrijke rol spelen bij het gasvrij maken van woningen en het behalen van de Nederlandse klimaatdoelen. Het is ook wel bekend als stadsverwarming, waarbij restwarmte uit bijvoorbeeld industrie wordt gebruikt om huizen te verwarmen.

Onenigheid

Eerder dit jaar werd bekend dat het niet goed gaat met de aansluiting van huizen en gebouwen op warmtenetten. Het vorige kabinet had onenigheid met de warmtebedrijven over wie er straks de baas over is.

Het vorige kabinet wilde via een wet de warmtebedrijven in publieke handen brengen om regie te houden op de energietransitie, maar daar zijn de commerciële bedrijven op tegen. Daarom ligt ongeveer 90 procent van de aanleg van de nieuwe aansluitingen in Nederland tijdelijk stil.

Het is de bedoeling dat warmtenetten uiteindelijk in 2050 een derde van de Nederlandse huishoudens verwarmen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl