NOS Nieuws

Warmteleveranciers verhogen hun tarieven volgend jaar fors

De grote leveranciers van warmte verhogen hun tarieven voor volgend jaar flink: Eneco, Vattenfall en EnNatuurlijk hebben hun prijs voor volgend jaar bijna verdubbeld.

Eneco verhoogt van deze drie als enige het tarief naar 90 euro per gigajoule (GJ), dat is de maximale prijs die door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) is vastgesteld.

Prijzen in 2022 en 2023 van grote warmteleveranciers

Energieleverancier 2022 2023
Eneco 43 euro/GJ 90 euro/GJ
Vattenfall 39 euro/GJ 76 euro/GJ
EnNatuurlijk 42 euro/GJ 78 euro/GJ

Een groot deel van de klanten zal de grote prijsverhogingen niet meteen in de portemonnee merken, omdat ook voor stadswarmte een prijsplafond is ingesteld. Consumenten betalen daardoor zo'n 47 euro per GJ, tot een maximaal verbruik van 37 GJ.

Volgens Vattenfall blijft de stijging voor de gemiddelde klant met stadswarmte daardoor beperkt tot 30 euro extra per maand. Daarmee zijn die mensen volgens het bedrijf nog altijd veel goedkoper uit dan huishoudens met een gasaansluiting. Eneco zegt dat klanten gemiddeld 175 euro meer per jaar gaan betalen ten opzichte van 2022.

Volgens de energiebedrijven zijn hun kosten gestegen doordat ze de warmte met gas en elektriciteit opwekken. Ook hebben ze te maken met de hoge inflatie. Daarnaast is de tijdelijke lage btw voor energie afgeschaft.

De ACM riep warmteleveranciers op de maximumtarieven niet te gebruiken om onnodig veel winst te maken en kondigt ook aan hier onderzoek naar te doen. Volgens Eneco, dat dus als enige van de grote leveranciers op dat maximum zit, is er geen sprake van misbruik.

"Elk bedrijf komt tot een eigen berekening. Het tarief dat wij rekenen zijn ook echt de kosten die we kwijt zijn aan warmte, lonen en materialen", zegt een woordvoerder van Eneco. "Als we een lager tarief hadden kunnen rekenen, hadden we dat gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl