Schapen met het blauwtongvirus
NOS Nieuws

Blauwtong grijpt om zich heen, honderden nieuwe besmettingen

Het blauwtongvirus grijpt om zich heen in Nederland. Uit vanmiddag gepubliceerde cijfers van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat het aantal besmettingen razendsnel oploopt.

Afgelopen maandag ging het nog om 94 besmettingen, vandaag staat de teller op 318. Vooral in het oosten en zuidoosten van het land zijn veel besmettingen gemeld van het virus dat dodelijk kan zijn voor koeien, geiten en schapen. Dat is terug te zien op de kaart die de NVWA publiceert over blauwtong.

Vanwege de snelle toename gaat de NVWA de kaart nu niet één maar twee keer per week bijwerken. De NVWA baseert zijn cijfers op positieve en klinisch positieve blauwtonggevallen. De eerste groep is positief getest op het blauwtongvirus, de tweede groep is geconstateerd op basis van symptomen.

Eerder bleek al dat gevaccineerde schapen nog steeds dood kunnen gaan door blauwtong. Dierenartsen en schapenhouders maken zich grote zorgen over de verspreiding van het virus en de werking van het vaccin.

Schapenhouder Sjraar heeft al een aantal schapen verloren door het virus:

Bij deze boer gaan er dagelijks schapen dood aan blauwtong, ondanks de vaccins

Sinds eind april zijn er drie vaccins beschikbaar om schapen te beschermen tegen het blauwtongvirus. Het virus wordt overgebracht door besmette knutten (kleine muggen) en treft vooral schapen. De ziekteverschijnselen zijn hoge koorts, zwellingen en een blauwe tong.

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) roept dierenartsen en veehouders op om verdenkingen van blauwtong na inenting meteen door te geven.

Het blauwtongvirus dook na zo'n vijftien jaar afwezigheid afgelopen winter weer op in Nederland en leidde tot de dood van tienduizenden schapen, koeien en geiten. Zo'n drie op de vier zieke dieren bezweken eraan. Het is nog niet te zeggen hoeveel dat er nu zijn, omdat het virus pas net is opgedoken. Het virus vormt geen gevaar voor mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl