NOS VoetbalAangepast

Tienduizenden mensen op de been voor huldiging Spaanse ploeg: 'Dit is nog maar het begin'

Groot feest in Spanje na EK-winst

De EK-winnaars zijn aangekomen in Spanje. Rond 15.00 uur landden de voetballers op de luchthaven van Madrid. Vanavond vindt in de hoofdstad de huldiging plaats.

Het elftal werd eerst om 18.30 uur ontvangen in het Zarzuelapaleis door de Spaanse koning Felipe. Vervolgens gingen de spelers en de staf door naar het werkverblijf van de Spaanse premier Pedro Sánchez.

Daarna volgde de huldiging op het Plaza de Cibeles, een van de bekendste pleinen van Madrid. De spelers werden in een bus door de omliggende straten gereden en kwamen naar verwachting rond 21.45 uur aan op het plein om de beker te tonen aan de aanwezige supporters.

v.l.n.r. Nico Williams, Lamine Yamal en Fermín López in het vliegtuig

Op bezoek in het Zarzuelapaleis, heeft aanvoerder Alvaro Morata de koning van Spanje een shirt gegeven van het Spaanse voetbalelftal. Koning Felipe sprak de spelers vervolgens toe: "Bedankt voor jullie inzet en bedankt voor de manier waarop jullie gespeeld hebben", schrijft de Spaanse sportkrant Marca.

Tegelijkertijd bleek het dringen geblazen op het Plaza de Cibeles. Supporters sprintten met man en macht naar een zo goed mogelijke plek op het plein, zodat ze hun helden goed konden zien.

Na het bezoek aan de koning en de premier, ging de ploeg terug de bus in voor de ereronde door Madrid. Rijendik publiek wachtte op de spelers, gedurende de hele route. Op de bus stond een duidelijke boodschap: "It's only the beginning". Het is nog maar het begin.

Het jonge elftal is duidelijk nog gretig en hongerig, maar eerst: feest. Rond 21.45 uur kwam de bus aan op het Plaza de Cibeles. Dat stond helemaal vol met uitbundige fans.

Morata toont de beker aan alle fans op het Plaza de Cibeles

Lamine Yamal, ik houd elke dag meer van je

Alvaro Morata

"Spanjaarden, goedenavond, wij zijn kampioen van Europa", begon Morata toen hij aankwam op het plein. "Het was een eer voor mij om aanvoerder te zijn." Eén voor één werden de spelers door de aanvoerder naar voren geroepen en geëerd door de fans.

"Lamine Yamal, ik houd elke dag meer van je", zei Morata bij de aankondiging van de zaterdag zeventien jaar geworden aanvaller van FC Barcelona.

De spits had ook mooie woorden voor matchwinner Mikel Oyarzábal, die het tweede doelpunt tegen Engeland maakte. "Bedankt dat je ons kampioen hebt gemaakt."

  • Reuters
    De spelers genieten met volle teugen in Madrid
  • Reuters
    Het Plaza de Cibeles staat vol met mensen
  • Reuters
    Groot feest op het Plaza de Cibeles, waar de Spaanse voetbalploeg gehuldigd wordt

Voor keeper Unai Simón staat deze week niet alleen in het teken van feesten. Hij wordt aankomende donderdag namelijk aan zijn pols geopereerd.

Simón kondigde de operatie al bij het begin van het EK aan. "Niets weerhoudt mij ervan om te spelen zoals ik het afgelopen seizoen heb gedaan. Ik wil er geen enkel belang aan hechten totdat het EK voorbij is, want daar concentreer ik me op", zei hij twee dagen na de zege in de eerste groepswedstrijd tegen Kroatië (3-0) op een persconferentie.

Luis de la Fuente met de beker in Madrid

Voordat alle spelers en supporters terug naar Spanje konden reizen, kregen ze wel nog te maken met schermutselingen in Berlijn. Engelse fans zorgden na de finale namelijk voor onrust en gingen meerdere personen te lijf. Voor de finale waren er confrontaties tussen Engelse en Spaanse fans.

In de buurt van het stadion gooiden Engelse fans met bekers en flessen. Ook moest de politie ingrijpen om te voorkomen dat de Spaanse mars naar het stadion werd verstoord door Engelsen. In totaal heeft de politie 133 aanhoudingen verricht.

Bekijk hieronder de samenvatting van de EK-finale tussen Spanje en Engeland (2-1).

Bekijk hier de finale van het EK voetbal: Spanje - Engeland 2-1

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl