NOS Voetbal

Invaller Oyarzabal schiet Spanje vlak voor tijd naar Europese titel in finale tegen Engeland

Bekijk hier de finale van het EK voetbal: Spanje - Engeland 2-1

Spanje is terug op de troon van het Europese voetbal. Twaalf jaar na de laatste titel werden de Spanjaarden door een 2-1 zege op Engeland voor de vierde keer Europese kampioen. Geen land won het EK vaker.

De stroef begonnen finale in het Olympiastadion van Berlijn werd aan het begin van de tweede helft opengebroken door een doelpunt van Nico Williams. Na de Engelse gelijkmaker van Cole Palmer was het uiteindelijk Mikel Oyarzabal die vier minuten voor tijd de eindstrijd besliste.

Foutloos EK

Na de foutloze tocht door Duitsland met zes overwinningen begon Spanje in het Olympiastadion vol vertrouwen aan de finale. In de openingsfase was de ploeg van bondscoach Luis de la Fuente gretiger dan de Engelsen. De dreiging was met name zichtbaar als linksbuiten Nico Williams, een van de grote uitblinkers van het toernooi, de bal kreeg.

Maar Gareth Southgate had de Engelse defensie goed voorbereid op de Spaanse wapens. Rechtsback Kyle Walker kreeg steun van Declan Rice en John Stones om Williams te beteugelen. In balbezit vormde Walker dan weer met Bukayo Saka de gevaarlijkste tandem, waardoor de bal op één kant van het veld snel, maar ook vruchteloos, retour ging.

Spanje wint EK: Morata houdt de beker de lucht in

Grote kansen bleven lang uit. Op het middenveld, waar stroeve finales vaak beslist worden, hielden de ploegen elkaar in een stevige greep. Jude Bellingham en Phil Foden kwamen net als diepe spits Harry Kane nauwelijks in het spel voor door het Spaanse blok.

In de blessuretijd van de eerste helft veerden de massaal aanwezige Engelse fans op. Uit een vrije trap van Rice was Foden dichtbij een doelpunt, Unai Simón voorkwam dat het eerste schot op het Spaanse doel meteen raak was.

Toch was er ook slecht nieuws voor De la Fuente's ploeg: aanvoerder Rodri zocht aangeslagen de kleedkamer op en bleef daar geblesseerd achter.

Yamal en Williams staan op

Lamine Yamal, voor rust nagenoeg onzichtbaar, brak de wedstrijd kort na de hervatting open. De net zeventienjarige flankspeler ontving de bal tussen twee verdedigers in, lokte met zijn dribbel nog een derde Engelsman in de fuik en bediende toen Williams voor de 1-0.

Spanje gaf Engeland geen tijd om op adem te komen en maakte jacht op een tweede doelpunt. Dani Olmo schoot uit de draai maar net voor het doel langs, Stones schoot zijn keeper te hulp door een inzet van Álvaro Morata vlak voor de doellijn weg te werken.

Southgate zag zijn ploeg zwalken. Zijn grote droom om Engeland voor het eerst sinds de wereldtitel van 1966 weer een hoofdprijs te bezorgen dreigde, net als bij op het vorige EK, in de finale door de vingers te glippen.

  • Reuters
    Gareth Southgate
  • AFP
    Luis de la Fuente

De voormalig international kon het kritische Engelse publiek met het spel van zijn ploeg nooit voor zich winnen, maar een Europese titel zou na acht jaar de kroon op zijn werk zijn.

Invallers doorslaggevend

Met wissels moest Southgate het steeds eenzijdiger wordende spelbeeld zien te keren. Ollie Watkins, redder van Engeland in de halve finale tegen Oranje, loste na een uur aanvoerder Kane af. Maar het was de volgende invaller die de spanning echt terugbracht nadat Spanje verzuimde de 2-0 te maken.

Met Cole Palmer in plaats van Kobbi Mainoo koos Southgate de aanval, wat zich uitbetaalde in de gelijkmaker. Jude Bellingham wist precies waar hij de bal moest spelen na een splijtende dribbel van Saka: in de voeten van Palmer.

  • Reuters
    Rodri: Beste speler van het toernooi
  • Reuters
    Lamine Yamal: Beste jonge speler van het EK
  • Reuters
    Hoog bezoek in Berlijn: Prince William en Koning Felipe van Spanje
  • Reuters

Maar ook De la Fuente heeft zijn jokers. Hij bracht Oyarzabal, die ooit een officieuze interland voor Baskenland speelde maar nu heel Spanje in vervoering bracht.

Perfecte getimed dook hij op achter de Engelse defensie om een lage voorzet in één voetbeweging achter de sterk keepende Jordan Pickford te schuiven. Net zo beslissend waren de reddingen van keeper Unai Simón en middenvelder Dani Olmo, die in blessuretijd twee ballen van de lijn haalden.

De Engelse spelers bleven in tranen en gefrustreerd achter. De Spanjaarden bekroonden hun zeer overtuigende en opvallend vermakelijke EK met de titel. Na 1964, 2008, 2012 is Spanje ook deze zomer de beste van Europa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl