Brigid Kosgei bij de vorige Spelen, waar ze zilver won
NOS Sport

Voormalige wereldrecordhoudster Kosgei mist Olympische marathon door blessure

Brigid Kosgei, de voormalige wereldrecordhoudster op de marathon uit Kenia, is geblesseerd en ontbreekt daarom op de Olympische Spelen in Parijs deze zomer.

"Na een beoordeling door het medische team zal Kosgei niet naar Parijs gaan voor haar tweede Spelen", meldde het Keniaanse olympisch comité in een verklaring. Er werd niet bekendgemaakt welke blessure de 30-jarige atlete heeft opgelopen.

Zilver marathon 2021

Kosgei pakte op de Spelen van Tokio in 2021 zilver op de marathon achter haar landgenote Peres Jepchirchir. Ze liep in de marathon van Chicago in 2019 een wereldrecord met 2.14.04. De Ethiopische Tigist Assefa verbeterde het wereldrecord naar 2.11.53 in 2023.

Zeven jaar schorsing

De Keniaanse marathonloper Lawrence Cherono is voor zeven jaar geschorst om het overtreden van drie antidopingregels. De 35-jarige Cherono testte twee jaar geleden positief op het verboden middel trimetazidine. Hij kreeg aanvankelijk een voorlopige schorsing vanaf 16 juli 2022. De huidige schorsing loopt vanaf die datum. Cherono legde meerdere keren tegenstrijdige verklaringen af en leverde documenten aan met "verschillende inconsistenties", voordat hij de beschuldigingen toegaf.

Cherono won in het verleden onder meer twee keer de marathon van Amsterdam en in 2019 de prestigieuze marathons van Boston en Chicago.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl