NOS Sport

Jepchirchir volgt Hassan op bij marathon van Londen, applaus voor overleden Kiptum

Jepchirchir loopt record in marathon Londen, ondanks de wind

De Keniaanse atlete Peres Jepchirchir heeft de marathon van Londen gewonnen in een tijd van 2.16.16. Ze volgt daarmee Sifan Hassan op, die vorig jaar bij haar debuut meteen de wedstrijd in Engeland won.

Jepchirchir werd na haar race bejubeld om haar tijd. In Londen liep de Keniaanse namelijk een 'Womans Only World Record': nog nooit was er een vrouw sneller in een marathon die alleen met vrouwen gelopen werd. Bij deze major in Groot-Brittannië starten de vrouwen namelijk eerder dan de mannen. Zij kunnen zich daardoor ook niet optrekken aan mannelijke lopers of tempomakers om een snelle tijd te lopen.

Jepchirchir liep in de slotfase met een ferme versnelling weg uit een groepje van vier en liep alleen naar de winst.

De Ethiopische Tigist Assefa, die vorig jaar in Berlijn een wereldrecord van 2.11.53 liep (in een race samen met mannen), eindigde als tweede. De derde plaats was voor de Keniaanse Joyciline Jepkosgei, die drie jaar geleden won in Londen.

Alexander Mutiso Munyao

Bij de mannen was de Keniaan Alexander Mutiso Munyao de snelste van een eveneens sterk bezette marathon. Hij liep op ongeveer drie kilometer van de streep weg bij de 41-jarige Ethiopiër Kenenisa Bekele voor zijn eerste overwinning in een 'major' op de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter.

Munyao was met zijn tijd van 2.04.01 veertien seconden sneller dan Bekele, voormalig olympisch kampioen op de 5 en 10 kilometer.

Eerbetoon aan Kiptum

Bij de marathon in Londen werd ook stilgestaan bij het overlijden van Kelvin Kiptum. De Keniaanse wereldrecordhouder won vorig jaar in Engeland, maar overleed dit jaar samen met zijn coach bij een auto-ongeluk in zijn land.

Voor de start van de mannenwedstrijd was er applaus te horen en ook werd er een video afgespeeld van zijn overwinning vorig jaar.

Applaus voor Kiptum bij de marathon van Londen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl