He Jie is zijn titel kwijt
NOS Sport

Halve marathon Peking neemt prijzen af van atleten na ophef over finish

Geen medaille, geen trofee en geen prijzengeld. De atleten die zondag bij de halve marathon van Peking op het podium stonden, moeten al hun prijzen inleveren van de organisatie. Dat gebeurt nadat lopers uit Kenia en Ethiopië de Chinees He Jie opzettelijk lieten winnen.

De opmerkelijke beelden gingen deze week de wereld over. De Chinese hardloper He Jie, die de marathon op de Aziatische Spelen won en nationaalrecordhouder is, werd vlak voor de finish opzichtig voorgelaten door twee Kenianen en een Ethiopische loper. De Chinees kon zo als eerste de finishlijn passeren.

Illy Mnangat, een van de twee Kenianen die betrokken was bij de opvallende finish, erkende in eerste instantie dat hij He Jie liet winnen. "Ik deed dat omdat hij mijn vriend is", zei hij tegen de BBC. Later kwam Mnangat daarop terug en zei hij tempomaker te zijn geweest voor de Chinees.

Uit onderzoek van de organisatie bleek dat de drie Afrikanen als haas waren ingehuurd door een co-sponsor van het evenement om de Chinees aan een toptijd te helpen. De organisatie van de wedstrijd was daar niet van op de hoogte. Op de startnummers van het trio stond niet vermeld dat zij hazen waren, dat is doorgaans wel gebruikelijk.

Zorgen bij wereldatletiekbond

De wereldatletiekbond, World Athletics, sprak zijn verontwaardiging uit. "De integriteit van onze sport is de hoogste prioriteit. We begrijpen dat er momenteel een onderzoek wordt verricht door lokale autoriteiten."

Uit dat onderzoek kwam naar voren dat de Afrikanen opzettelijk vertraagden zodat de Chinees kon winnen. "De trofeeën, medailles en bonussen zullen worden teruggevorderd", zegt de organisatie via Chinese staatsmedia. "We bieden de samenleving onze verontschuldigingen aan."

De halve marathon beëindigt bovendien de samenwerking met het sportbureau dat helpt met de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl