De Amerikaanse president Joe Biden houdt een toespraak tijdens de viering van het 75-jarig bestaan van de NAVO
NOS NieuwsAangepast

Biden belooft Oekraïne meer luchtverdedigingssystemen in speech op NAVO-top

De Amerikaanse president Biden heeft in zijn openingsspeech bij de NAVO-top in Washington onderstreept dat Oekraïne in de komende maanden leveringen van meer luchtverdedigingssystemen kan verwachten.

Ook zei Biden dat zijn land Oekraïne zal bevoorraden met munitie voor die systemen en dat de Oekraïners kunnen blijven rekenen op steun van de VS. "Poetin wil niets minder dan de totale onderwerping van Oekraïne en het land van de kaart vegen", zei hij. "Maar Oekraïne kan en zal Poetin tegenhouden."

In zijn toespraak herhaalde Biden onder meer de toezeggingen aan Oekraïne van minstens vier Patriot-luchtverdedigingssystemen voor Oekraïne via een samenwerking van de VS, Duitsland, Roemenië en Nederland. Bij de rol van Nederland gaat het om een project waarbij met andere landen Patriot-onderdelen worden verzameld, om vervolgens één systeem in elkaar te zetten en dat te doneren aan Oekraïne.

Met name de Patriot-systemen staan hoog op de wensenlijst van de Oekraïense president Zelensky. Ze kunnen straaljagers en zeer snelle raketten onderscheppen. Na de woorden van Biden dankte Zelensky via X de NAVO-landen voor hun "krachtige verklaring".

Biden deed de uitspraak op de NAVO-top:

Biden op NAVO-top: 'meer luchtverdedigingssystemen voor Oekraïne'

Met zijn speech trapte Biden de grote NAVO-top in Washington af, die is georganiseerd in het kader van het 75-jarig bestaan van het militaire bondgenootschap.

Er werd scherp gelet op Biden, met name in de VS. Binnen zijn eigen Democratische partij wordt volop getwijfeld aan zijn kandidatuur voor het presidentschap na het recente warrige optreden van de 81-jarige president in zijn eerste debat met zijn Republikeinse tegenstander Trump.

Maar bij zijn toespraak, die hij volledig las van de autocue, oogde Biden fel en strijdlustig. Hij benadrukte voor de afgevaardigden van de NAVO-landen, met onder anderen premier Schoof en de ministers Brekelmans (Defensie) en Veldkamp (Buitenlandse Zaken) in de zaal, meerdere malen dat de NAVO sterker is dan ooit.

Hij haalde daarnaast historische momenten aan waarbij de NAVO-landen één blok vormden, van de Tweede Wereldoorlog en de oorlog in Oekraïne tot de aanslagen op 11 september 2001. Na de aanslagen werd voor de eerste en vooralsnog enige keer artikel 5 van het NAVO-handvest ingeroepen: een aanval op één lidstaat wordt beschouwd als een aanval op alle lidstaten.

Citaat Reagan

De president stipte ook aan dat steeds meer landen aan de NAVO-norm voldoen, waarbij minimaal 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) moet worden uitgegeven aan defensie. "Dat bewijst dat onze toewijding breed en vergaand is", zei Biden.

Verder haalde hij nog een citaat van oud-president Ronald Reagan uit 1988 aan om te onderstrepen dat onder zijn leiding de VS in ieder geval een toegewijd NAVO-lid zal blijven. Biden: "Reagan zei: 'Als onze mede-democratieën niet veilig zijn, kunnen wij ook niet veilig zijn. Als jij wordt bedreigd, worden wij bedreigd. Als jij geen vrede hebt, kunnen wij ook geen vrede hebben.' Reagan wist dat toen en wij weten dat nu ook."

Hij sloot zijn speech af door vertrekkend secretaris-generaal Jens Stoltenberg op het podium te roepen en hem te onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom: de hoogste onderscheiding die een burger in de VS kan krijgen.

Biden reikt Stoltenberg de Presidential Medal of Freedom uit

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl