Robert Fico
NOS Nieuws

Slowaakse premier Fico weer aan het werk, zeven weken na moordaanslag

De Slowaakse premier Robert Fico is na de moordaanslag op hem weer aan het werk. Fico werd half mei neergeschoten door een man van 71 en verkeerde dagenlang in levensgevaar.

Hoewel hij nog niet helemaal is hersteld, was Fico vandaag in de hoofdstad Bratislava bij een kabinetsbijeenkomst. Gisteren had hij ook al een boerderij bezocht.

Ook heeft Fico de Oekraïense premier Shmyhal telefonisch aangeboden om Oekraïense kinderen op te vangen na de aanval op een kinderziekenhuis in Kyiv gisteren, berichten Slowaakse media.

Progressieve en liberale media

Op Facebook haalde de premier uit naar "progressieve en liberale media". "Sorry dat ik het overleefd heb, maar ik ben terug", schreef hij bij een foto van zichzelf. In een video op Facebook gaf Fico de oppositie vorige maand al de schuld van de moordaanslag.

De 59-jarige Fico hoopt zijn taken binnenkort weer volledig uit te voeren. Vorige week verscheen hij voor het eerst sinds de aanslag op hem in het openbaar, lopend op krukken.

Politiek motief

Fico werd op 15 mei neergeschoten na een kabinetsvergadering in de plaats Handlová. Hij werd vier keer geraakt toen hij buiten handen wilde schudden met het publiek. De verdachte, de 71-jarige Juraj C., werd meteen opgepakt.

Vorige week werd bekend dat de aanslag als een terroristische daad wordt gezien. Daardoor kan de schutter levenslang krijgen. Ook het goedkeuren van de aanslag is strafbaar. De dader had een politiek motief; volgens rechtbankstukken wilde hij Fico iets aandoen vanwege zijn politieke ideeën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl