Marine Le Pen van RN zondag in Parijs
NOS Nieuws

Justitieel vooronderzoek naar financiering campagne Le Pen in 2022

De openbaar aanklager in Parijs is een vooronderzoek begonnen naar mogelijk illegale praktijken bij de partij van Marine Le Pen, Rassemblement National. Het gaat om beschuldigingen die samenhangen met de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2022. Le Pen verloor die van Emmanuel Macron.

Volgens justitie is mogelijk sprake van onwettige financiering van de campagne. Een woordvoerder noemt tegen persbureau AP het aangaan van een lening door een kandidaat, verduistering, fraude en valsheid in geschrifte. Specifieker wil de woordvoerder er niet op ingaan.

Het vooronderzoek is vorige week geopend en volgt op een rapport van vorig jaar van een onafhankelijk commissie die toeziet op de uitgaven van partijen in verkiezingscampagnes. Partijen mogen maar tot een maximumbedrag besteden aan hun campagne en kunnen een deel van het geld vergoed krijgen van de staat.

EU-gelden

Le Pen en tientallen anderen staan later dit jaar terecht in een ander onderzoek naar misbruik van gelden. Dat onderzoek loopt al sinds 2016 en richt zich op de betaling van medewerkers van de partij met EU-gelden. Die zijn specifiek bedoeld voor medewerkers die Europarlementariërs ondersteunen, maar volgens de beschuldigingen heeft de partij het geld voor andere zaken ingezet. Le Pen en haar partij hebben dat overigens ontkend.

Het jongste onderzoek richt zich uitsluitend op de presidentsverkiezingen van 2022 en heeft niets te maken met de verkiezingen van afgelopen zondag voor een nieuw parlement. Die werden afgelopen zondag gewonnen door een links blok, waar ook het radicaal-linkse La France Insoumise deel van uitmaakt. De verwachting was dat Le Pens Rassemblement National de grootste zou worden, maar de partij werd ondanks een flinke groei derde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl