NOS Voetbal

Trots bij Oranje na bereiken halve finales: 'We zijn weer een stapje dichterbij'

Aanvoerder Van Dijk trots op Oranje: 'We moesten heel diep gaan'

"Dit is wat we nodig hebben." Aanvoerder Virgil van Dijk heeft na het gewonnen EK-kwartfinaleduel met Turkije (2-1) weinig woorden nodig om het gevoel van de spelersgroep van Oranje te beschrijven.

Zes minuten waren er nodig om het sluimerende chagrijn te doen veranderen in optimisme, trots en vertrouwen. Oranje stond in de zeventigste minuut nog met 0-1 achter, maar een kopbal van Stefan de Vrij en een eigen goal van de Turkse verdediger Mert Müldür betekenden de ommekeer.

Oranje had het lastig, erkent Van Dijk - erg lastig. "We moesten heel diep gaan. Als je ziet hoe iedereen reageerde op een redding, block of tackle... we hebben het met z'n allen gedaan. We willen allemaal onze droom waarmaken en we zijn een stapje dichterbij. Ik ben trots op deze jongens."

Oranje viert feest met publiek na bereiken halve finales

Trots, teamgeest en saamhorigheid. Het zijn drie onderwerpen die continu aan bod komen als de spelers van het Nederlands elftal na de plaatsing voor de halve finales aan het woord worden gelaten.

Zo ook Bart Verbruggen, de 21-jarige doelman die wederom van grote waarde was. In de slotfase voorkwam hij meermaals op knappe wijze een late Turkse gelijkmaker.

Veilig gevoel

"We hadden vandaag een stuk of zes keepers", lachte Verbruggen. "Er zijn zoveel jongens geweest die zich met hun hele hebben en houwen voor de bal hebben gegooid. Dat geeft je als doelman zo'n veilig gevoel."

Bekijk de reacties van Bart Verbruggen en Stefan de Vrij, Cody Gakpo en Wout Weghorst:

"In de laatste vijf, tien minuten werd elke geblokte bal of elk gewonnen duel gevierd alsof we een goal hadden gemaakt. Ik denk dat dat wel laat zien hoe graag we bereid zijn om er superhard voor te werken. Ik ben supertrots."

Met Engeland treft Oranje de nummer vijf van de wereldranglijst, de ploeg die dit toernooi geen duel heeft verloren en net als het Nederlands elftal over een flinke dosis veerkracht beschikt. Een zware horde? Van Dijk: "We kunnen aan de bak."

Bekijk de reacties van Denzel Dumfries, Joey Veerman, Tijjani Reijnders en debutant Joshua Zirkzee:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl