NOS Sport

Chagrijn valt mee bij Verstappen: 'Kan vanaf plek vier wat agressiever racen'

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 op Silverstone

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1 op Silverstone

Geen pole position. Geen racestart vanaf de eerste rij, maar een vierde plaats. Op het eerste gezicht hét recept voor chagrijn bij Max Verstappen, maar de wereldkampioen stapte betrekkelijk opgewekt uit zijn RB20 na de kwalificatie voor de Britse grand prix.

"Ik denk dat ik er uiteindelijk alles uit heb gehaald en ben daar heel tevreden mee", concludeerde de Red Bull Racing-rijder na een kwalificatie die gedomineerd werd door onstuimig weer, gitzwarte wolken en regen. Eén van die buien trof Verstappen op een beroerd moment. Hij beschadigde de onderkant van zijn auto na een uitglijder en een stuiterende omweg door de grindbak. "Ik dacht meteen: dat wordt niks meer."

"Zeer ongelukkig", noemt Verstappen zijn uitstapje. "Na de Copse-bocht begon het te regenen. De coureurs voor me hebben daar net geen last van gehad. Ik reed op slicks (droogweerbanden, red.) en moest risico nemen omdat de baan natter zou worden."

Verstappen probeerde het compromis tussen snelheid en voorzichtigheid te vinden. "Natuurlijk deed ik het relatief rustig aan en nam ik wat gas terug toen ik de druppels op mijn vizier kreeg. Toch brak de auto weg en ik moest hem uit de muur houden. Dat lukte, maar buiten het zicht van de camera's was de schade aanzienlijk. De onderkant van zijn auto kreeg flinke klappen."

"Het grind sneed de vloer van mijn auto in stukken. Dat kost heel erg veel neerwaartse druk en je verliest grip. Dan ben je kansloos. Het is alsof je plotseling in een veel mindere auto zit. Zonder die schade had ik gewoon pole position kunnen pakken. Nu was mijn kwalificatie naar de knoppen. Het was niet onze dag. Meer dan dit zat er echt niet in."

Hectische minuten

Verstappens crew beleefde hectische minuten. Het was alsof zijn monteurs tijdens de kwalificatie een puzzel onder zijn auto aan het leggen waren. Verstappen: "Er zaten veel gaten in de vloer. Dat probeer je enigszins op te lappen, maar er ontbraken stukken. Er flapperden ook wat onderdelen die van de auto af moesten worden getrokken."

Daarna werden de rondjes een soort loterij voor de 26-jarige Nederlander. "We probeerden de schade te beperken. Redden wat er te redden viel. Elke ronde moest ik instellingen veranderen op mijn stuur, op zoek naar een nieuw compromis qua afstelling."

Verstappen noemt de vierde tijd een verrassend resultaat. "Ik was al blij dat ik nog bij de snelste tien zat. Vierde betekent dat ik gewoon kan meestrijden om de podiumplekken, maar ik heb wel een nieuwe vloer nodig. Gelukkig hebben we er nog eentje liggen."

Snel na de teleurstelling had Verstappen de knop al omgezet. "Het kan een leuke race worden, zeker nu we moeten aanvallen. De afgelopen weken moest ik vooral verdedigen. Dat is een heel ander spel. Ik verheug me op de duels."

Drie Engelsmannen voor Verstappen

Om de grand prix in 'home of British motor racing' Silverstone te winnen, moet Verstappen afrekenen met drie Engelsmannen: George Russell, Lewis Hamilton en Lando Norris. "Natuurlijk willen ze alle drie hun thuisrace winnen, maar ik zal het hen zo moeilijk mogelijk maken. Ik kan vanaf deze startplek wat agressiever racen, ook qua bandenstrategie."

Vanaf P4 ligt alles open, verwacht Verstappen. "Ik zeg niet dat we de snelste zijn, maar we zitten qua rondetijden dicht bij elkaar. Dat biedt mogelijkheden en wie weet wat het weer doet."

Eerder deze week spraken we met een aantal coureurs:

Verstappen zal de klus op Silverstone weer in zijn eentje moeten klaren. Teamgenoot Sergio Pérez - al wekenlang hopeloos uit vorm - verslikte zich met slicks op het glibberige asfalt. De Mexicaan strandde in de grindbak en start op Silverstone vanaf de laatste rij.

"Enorm balen dat we Checo meteen verloren in de eerste sessie, maar ik probeer daar niet aan te denken. Aan het eind van de rit komt het toch altijd op mezelf neer. Niemand kan mij helpen een race te winnen", zegt Verstappen.

Ondanks een recent ondertekende contractverlenging staat de positie van Pérez meer en meer onder druk. Teamleider Christian Horner draait er niet langer omheen. "We hebben twee auto's nodig in de strijd met McLaren, Mercedes en Ferrari."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl