Max Verstappen
NOS SportAangepast

Slippende Verstappen begint GP Groot-Brittannië als vierde, Russell pakt pole

Max Verstappen begint zondag de Grand Prix van Groot-Brittannië (16.00 uur) op de vierde plek. De 26-jarige coureur van Red Bull had tijdens een zinderende kwalificatiedag last van de wisselende weersomstandigheden en liep door een slippertje lichte schade op aan zijn auto.

George Russell (Mercedes) start op het Silverstone-circuit vanaf poleposition. Zijn Britse teamgenoot Lewis Hamilton begint vanaf plek twee, McLaren-coureur Lando Norris, ook een Engelsman, start als derde.

Met de eerste en tweede plek gaven Russell en Hamilton een goed vervolg aan hun uitstekende vrije training van eerder op de dag. De coureurs begonnen onder regenachtige omstandigheden aan de derde vrije training. Vlak voor de kwalificatie veranderde de regen in zonneschijn, die enkele keren werd onderbroken door korte buien.

Tactisch spel

Daardoor werd de kwalificatie nog meer dan normaal een tactisch spel. Door de opdrogende baan was het zaak om op het juiste moment met de juiste banden te rijden, om optimaal te kunnen profiteren van de snellere rondetijden die een drogere baan oplevert.

Eerder deze week spraken we met een aantal coureurs.

Dat de verkeerde tactische keuze onder deze omstandigheden fataal kunnen zijn, werd in een chaotische eerste kwalificatiesessie direct aangetoond door Sergio Pérez. Op droogweerbanden gleed de Red Bull-rijder de grindbak in, met een rode vlag als gevolg. Daarmee zat zijn kwalificatie erop.

Het was het begin van de spannendste kwalificatie van het seizoen.

Ook Verstappen schoot door een korte regenbui enkele minuten voor het einde van Q1 van de baan, maar hij kon zijn weg vervolgen. Met een tijd van 1.31,342 ging hij als elfde door naar Q2. Hamilton en Russell, die ook al overtuigden in de training, noteerden de snelste tijd.

In het vervolg van de kwalificatie werd duidelijk dat de schade die Verstappen bij zijn slippertje had opgelopen aan de onderkant van zijn auto hem zou blijven hinderen.

Q3 was de enige kwalificatiesessie die volledig op een droge baan werd afgewerkt. Russell toonde zich met een tijd van 1.25,819 de beste, nipt sneller dan Hamilton.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl